Scandalul ouălor contaminate cu fipronil ia amploare. Substanţa incriminată pare să fi fost importată ilegal din România

Scandalul ouălelor contampinate ia amploare. Oficialii europeni vor convoca o reuniune privind acestă criză a ouălelor contaminate cu fipronil, care au ajuns în 15 țări din blocul comunitar, dar și Hong Kong. În acest timp, apar noi informații despre cum a pornit această criză. Potrivit  Le Nouvel Observateur, substanța fipronil ar fi fost importată ilegal din România, informează Libertatea.

12 aug. 2017, 12:24
Scandalul ouălor contaminate cu fipronil ia amploare. Substanţa incriminată pare să fi fost importată ilegal din România

Compania olandeză ChickFriend, specializată în dezinfectarea fermelor, ar fi folosit în mod ilegal produse antideparazitare sub numele de „DEGA 16”.

De altfel, doi cetățeni olandezi ar fi fost arestați după scandal. „Este vorba despre doi directori ai companiei care a aplicat, probabil, produsul în fermele avicole”, companie prezentată drept Chickfriend de presa olandeză, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Marieke van der Molen.

Astfel, potrivit sursei citate, Martin V.-d.-B. și Mathijs I., de la Chickfriend, ar fi cumpărat din România insecticivul, alături de furnizorul belgian Poultr Vision. Substanța ar fi fost achiziționată de la compania româneasc Farmavet, potrivit unei facturi publicate. Ulterior, aceste produse au fost vândute sub denumirea „Dega 16”, potrivit libertatea.ro.

În același timp, aproximativ 6.000 de litri de produse interzise au fost confiscate, în luna iulie, la Poultry-Vision.

Fipronilul poate afecta ficatul rinichii, ficatul şi tiroida 

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile. În cantităţi mari, insecticidul este considerat „cu un grad moderat de periculozitate” şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Scandalul a căpătat proporții la nivel european după ce a ieșit la iveală că autoritățile belgiene și olandeze ar fi  știut despre contaminarea oulor care provin în principal din Țările de Jos.

Citeşte şi Daciana Sârbu cere Comisiei Europene să ajute statele membre să retragă de pe piaţă toate produsele ce conţin ouă contaminate

Problema a ieșit la iveală luna aceasta, când Aldi a retras ouăle sale din supermarketurile din Germania. De atunci, ouăle contaminate au ajuns în 15 țări din UE, dar și în Hong Kong, potrivit Libertatea

În Marea Britanie, autoritatea pentru siguranţa alimentelor a anunţat că 700.000 de ouă contaminate au ajuns în ţară din fermele olandeze, dar acestea nu reprezintă un risc pentru public. Între timp, mai multe produse procesate, precum sandvişuri şi salate cu ouă, au fost eliminate de pe rafturile unor lanţuri de hipermarket-uri precum Sainsbury, Morrisons, Waintrose şi Asda. Totodată, aproximativ 250.000 de ouă contaminate au fost vândute în ultimele patru luni în Franţa. Printre ţările europene afectate de scandalul ouălor contaminate se numără şi Danemarca, România şi Luxembourg.
România, afectată de scandalul ouălelor contaminate

România, printre ţările afectate

Printre țările în care au ajuns ouă contaminate se află și România. Autoritatea Sanitar-Veterinară a anunțat că în județul Timiș a fost descoperită o tonă de galbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil.

O tonă de gălbenuș de ouă contaminat a fost depistat pe 9 august într-un depozit din Timiș. Gălbenușul a fost contaminat cu un pesticid, Fipronil, o substanță periculoasă care a fost descoperită deja în depozite din Germania și Belgia și care provoca tulburări neurologice şi vărsături.