Scandalul recursului compensatoriu. Tudorel Toader, întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă UPDATE

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ajuns luni la prânz la Palatul Victoria pentru discuţii cu premierul Viorica Dăncilă pe tema recursului compensatoriu. 

21 ian. 2019, 06:35
Scandalul recursului compensatoriu. Tudorel Toader, întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă UPDATE

Tudorel Toader se întâlneşte luni cu premierul Viorica Dăncilă.

„Am primit de la dvs, reprezentații presei, multe întrebări cu privire la ora și locul unde mă voi întâlni astăzi cu doamna prim ministru, pentru a discuta despre posibilele modificări la legea privind recursul compensatoriu. Ce vă pot răspunde la prima oră a dimineții? Da, astăzi mă voi întâlni cu dna prim ministru, îi voi prezenta rezultatele evaluării consecințelor ale legii privind recursul compensatoriu. Voi prezenta dnei prim ministru posibilele soluții de urmat. Adică, incidente asupra conținutului actului normativ. Vom decide și vă voi anunța”, a spus Tudorel Toader, într-o conferință de presă, la sediul Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției a mai anunțat că va da o declarație de presă după întâlnirea cu premierul Dăncilă. „Vă voi da o scurtă declarație de presă, pentru că zilele următoare, chiar după-amiază plec la Bruxelles, unde am audieri în comisiile parlamentare, întâlniri cu președinții de comisie, cu referire la președinția Consiliului JAI”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a lansat şi un un contraatac după criticile la adresa ordonanţei anunţate duminică seara, prin care ar urma să li se ofere dreptul de a depune contestaţie în anulare toţi cei implicaţi în procese la completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din perioada 2014-2018.  Tudorel Toader consideră că ar trebui analizată şi sursa problemelor: faptul că şefii ÎCCJ au încălcat legea.

„Cred că atenţia dumneavostră ar trebui să se îndrepte cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat aceast incident neplăcut. Adică cei care, nerespectând prevederile legii, au constituit completurile nelegal”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că va fi dată OUG pentru a stabili condițiile în care cei judecați de complete ilegal constituite la ICCJ să poată face contestație în anulare. Toader a îndemnat și procurorii să facă recurs în anulare pentru cei care au fost achitați de complete ilegal contituite.

”Se va solicita avizul Consiliului Legislativ, se va solicita avizul CSM, funcție de care se va decide conținutul final pe care trebuie să-l aibă această OUG (…) Cauzele vor fi rejudecate în complete legal constituite. Este un lucru pe care nu prea l-ați subliniat în presă. Eu m-am referit la complete ilegal constituite și nu doar la cauzele în care oamenii au fost condamnați. O anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge

În opinia mea trebuie să fie preocupați și cei achitați de către un complet nelegal constituite. Cine face recursul în cazul acesta? Nu cel achitat că nu are interesul, dar îl poate face procurorul. Toți cei care vor face contestație vor fi judecați de complete legal constituite.”, a declarat Tudorel Toader.