Scapă de transpiraţie cu ajutoare din natură

În zilele de vară, avem mai mult de furcă cu transpirația în exces. Remediile naturiste, folosite intern, dar și extern, ajută atât la diminuarea simptomelor, cât și la tratarea cauzelor.

RomaniaTV.net
09 iul. 2018, 08:53
Scapă de transpiraţie cu ajutoare din natură

Stresul, oboseala, obezitatea, canicula și menopauza sunt printre factorii care favorizează transpirația în exces, cunoscută în termeni medicali ca hiperhidroză. Persoanele care transpiră abundent, emanând un miros neplăcut, pot suferi de anumite afecțiuni endocrine.

Disfuncțiile glandei tiroide, ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt doar câteva din aceste boli. Antiperspirantele, recomandate în combaterea transpiraţiei, blochează canalele prin care circulă transpiraţia.

Pentru normalizarea pH-ului axilar, tamponează-te la subraț cu o dischetă demachiantă înmuiată în oţet de mere. Lasă la fiecare subsuoară discheta cu oţet timp de 10 de minute, după care clăteşte cu apă.

Salvia reduce transpirația

Dintre toate remediile naturiste, salvia este cea mai utilizată în combaterea transpiraţiei. Infuzia de salvie poate reduce la jumătate transpiraţia excesivă. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă uscată, la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile.

Rozmarinul neutralizează mirosul

O altă soluție pentru a elimina mirosul neplăcut al transpirației este ceaiul de rozmarin. Datorită conținutului de mentol, clorofilă și zinc, planta are capacitatea de a neutraliza mirosul. Se opăresc frunzele de rozmarin, timp de 10 minute, într-o cană cu apă clocotită. După răcire, se strecoară și se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Se pot face și tamponări locale cu această soluție, o dată pe zi.

Frunzele de nuc, rol dezinfectant

Frunzele de nuc se folosesc ca leac în numeroase afecțiuni. Astfel, transpirația, precum și mirosul neplăcut al picioarelor pot fi înlăturate cu băi călduțe din ceai de frunze de nuc. De asemenea, planta are și rol dezinfectant. Se fierb 300 g de frunze de nuc într-un litru de apă, aproximativ 30 de minute. După răcire, se toarnă în apa de baie şi se stă în apă 15 minute.

Rostopasca are efecte tămăduitoare

Rostopasca este cunoscută ca o plantă tămăduitoare, folosită cel mai adesea pentru afecţiunil ale pielii, împotriva negilor, dar şi împotriva transpirației excesive.

Tinctura se prepară din 15 linguri de pulbere, care se amestecă cu 400 de ml alcool alimentar de 60º și se pun într-un borcan cu capac. Se închide ermetic și se lasă la macerat 14 zile, după care se filtrează. După spălarea picioarelor, tinctura se aplică pe tălpi şi între degete cu un tampon. Pentru un efect mai puternic, se poate adăuga în apa de baie şi ulei esenţial de arbore de ceai, de lămâie sau de muşeţel.

Aloe vera împiedică dezvoltarea bacteriilor

Aplicată direct pe piele, aloe vera împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosul neplăcut al transpirației. De asemenea, planta echilibrează pH-ul pielii. Se zdrobesc 2 frunze de aloe, se aplică la subraț și se țin 10 minute, după care se clătește zona cu apă rece.

Bine de știut!

În apa de baie, a cărei temperatură nu trebuie să depăşească 36° C, adaugă o infuzie strecurată, preparată din flori de muşeţel şi coajă de stejar. Stai în apă 20 de minute, în fiecare seară.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist apifitoterapie, Centrul Medical „Dr. Furtună Dan”, București

La recomandarea unui medic de specializare în apifitoterapie, pentru diminuarea transpirației în exces și înlăturarea mirosului neplăcut se pot urma tratamente cu extract din muguri de nuc, extract din muguri de arin alb sau arin negru, precum și extract din scoarţă de salcie albă, timp de 1-2 luni. De asemenea, se pot consuma, zilnic, 1-2 căni de ceai cu salvie, mentă, crețișoară, coada-șoricelului, coada-calului, frunze de mesteacăn sau frunze de stejar.  

Topul alimentelor de evitat seara