Scenariu privind capturarea lui Hayssam: Predat în schimbul protecţiei pentru vărul lui Assad

Au apărut noi variante despre aducerea lui Omar Hayssam în ţară. Cel mai recent scenariu spune că teroristul ar fi fost predat României de apropiaţii preşedintelui sirian, Bashar al Assad, în schimbul unor favoruri economice, informează România TV.

29 iul. 2013, 08:55
Scenariu privind capturarea lui Hayssam: Predat în schimbul protecţiei pentru vărul lui Assad

Potrivit unor informaţii neoficiale, Omar Hayssam ar fi fost predat de către autorităţile din Siria ca urmare a unui acord convenit cu partea română, ce-l favorizează pe un văr al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Respectivul văr are mai multe afaceri în România, însă o parte din conturile acestora au fost blocate, existând suspiciuni că vărul lui al-Assad a făcut evaziune fiscală.

Hayssam ar fi fost predat în schimbul promisiunii că partea română ar fi fost de acord să închidă ochii la problemele firmelor rubedeniei preşedintelui sirian şi să-i deblocheze conturile.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a anunţat, pe 19 iulie, că Omar Hayssam se află în arestul Poliţiei Române.

„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliţiei. El a fost predat poliţiştilor români la ora 6.40”, a menţionat Bogdan Oprea, potrivit Mediafax.

El a anunţat anterior, într-un comunicat de presă, că Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în cursul dimineţii de vineri.

„Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, afirma purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat „Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetăţenie română născut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie.

Cazul lui Omar Hayssam a fost o premieră în România.

Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.

Actualul director al SRI, George Maior, declara, în februarie 2013, că Omar Hayssam este încă în detenţie în Siria.