Scenariul care îţi dă fiori: Rusia va ataca ROMÂNIA şi Estonia

După armistiţiul de la Minsk, preşedintele rus Vladimir Putin se gândeşte la un nou scenariu care priveşte direct ţara noastră şi una dintre republicile baltice. În afară de neutralizarea Ucrainei, Putin vrea să vadă cum s-ar descurca, în cazul unui atac din partea Rusiei, ţări membre ale NATO, ca România sau Estonia.

21 feb. 2015, 11:11

Vladimir Putin ar vrea să pună în discuție capacitatea NATO de a acționa conform Articolului 5 al Tratatului, care prevede că, dacă un stat membru este atacat, Alianța trebuie să riposteze, este părerea generalului Constantin Degeratu, potrivit stiripesurse.ro.

Generalul în rezervă a arătat că, potrivit unor analize recente, variantele care ar fi luate în calcul la Moscova ar putea fi Estonia și România. „Rusia va încerca să demonstreze că Articolul 5 nu funcționează sau nu funcționează pentru toți şi nu aşa cum îşi imaginează unii”, susţine Degeratu.

În ceea ce privește România, Degeratu spune că „nu se pune problema ocupării unui teritoriu”, ci, eventual, „scoaterea unui teritoriu de sub controlul forțelor guvernamentale”. Una dintre variante ar fi „însămânţarea unor mişcări separatiste care ar pune România în incapacitate de acțiune a NATO cu o intervenție de tipul Articolului 5”.

Citeşte şi Rusia avertizează: Suplimentarea forţelor NATO în Europa de Est va afecta stabilitatea regională

Nu este vorba doar de coordonarea și pregătirea unei intervenții din punct de vedere militar, ci și de o decizie politică. Aceasta, în condițiile în care Rusia are relații tot mai strânse cu state care sunt atât membre UE, cât și membre NATO.

„În primul rând e vorba de un vot, iar un vot e o chestiune politică. Liderii politici din NATO nu au mandat popular pentru angajare militară. Sunt sigur ţări care n-ar putea vota pentru acțiune militară acum: Ungaria, Grecia, Bulgaria. Altele ar fi su siguranță reticente, a explicat Degeratu.