Scene memorabile cu Donald Trump, la Manila. Preşedintele Filipinelor i-a cântat şefului de la Casa Albă VIDEO

Donald Trump şi-a pus în scenă luni, la Manila, buna înţelegere cu Rodrigo Duterte, liderul controversat al Filipinelor din cauza războiului sângeros pe care l-a declanşat împotriva traficului de stupefiante

13 nov. 2017, 11:59
Scene memorabile cu Donald Trump, la Manila. Preşedintele Filipinelor i-a cântat şefului de la Casa Albă VIDEO

Aşezaţi unul lângă celălalt, preşedintele american şi omologul său filipinez, în vârstă de 71 şi, respectiv, 72 de ani, au părut foarte decontractaţi, glumind la începutul primei lor reuniuni tête-à-tête. Însă au fost zgârciţi cu declaraţiile în faţa jurnaliştilor, ignorând mai ales întrebările despre drepturile omului.

„Războiul împotriva drogului” purtat cu metode expeditive de preşedintele filipinez i-a adus Manilei un val de critici pe scena internaţională. „Avem relaţii foarte bune„, a subliniat Trump în această întâlnire, în marja unui summit al ţărilor din Asia de Sud-Est, după care a vorbit despre vreme. „În Filipine, vremea sfârşeşte întotdeauna prin a fi frumoasă…„.

Întrebat despre problema drepturilor omului, Trump, care îşi încheie în Filipine un turneu-maraton ce l-a purtat în cinci ţări din Asia, a rămas mut. „Aceasta nu este o conferinţă de presă, este o întâlnire bilaterală”, a tăiat-o scurt Duterte, aşezat alături de Trump, fără cravată, după care jurnaliştii au părăsit sala.

Citeşte şi Donald Trump afirmă că nu l-ar insulta niciodată pe Kim Jong Un numindu-l „scund şi gras”

Rodrigo, vreau să vă mulţumesc pentru această extraordinară ospitalitate„, a declarat Trump un pic mai târziu, la o masă rotundă, pentru a sublinia mai bine apropierea de gazda sa şi a marca astfel contrastul cu predecesorul său democrat.

Ales în baza promisiunii de a eradica traficul de droguri, Duterte a lansat o campanie denunţată cu forţă de organizaţiile de apărarea drepturilor omului care îl acuză de orchestrarea execuţiilor extrajudiciare în masă comise de poliţişti corupţi şi membri ai unor miliţii.

De când s-a instalat la putere, în urmă cu 16 luni, poliţia a anunţat că a împuşcat mortal 3.967 de persoane. Necunoscuţi au ucis 2.290 de suspecţi în cazuri cu droguri. Mii de alte persoane au fost împuşcate în circumstanţe neelucidate, potrivit unor date de la poliţie.

Cu câteva ore înaintea întâlnirii private aşteptate, tradiţionala fotografie de familie a summitului ASEAN a dat naştere unei învălmăşeli voioase. Plasat în centru, Trump trebuia să-şi încrucişeze braţele şi să strângă mâinile celor doi lideri de lângă el. Însă el a strâns, dintre cele două mâini, pe a vecinului său din dreapta, premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc, lăsându-l pe Duterte, în stânga, cu mâna goală. După câteva secunde, s-a corectat.

În marja summitului, forţele antirevoltă au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa o adunare anti-Trump, la Manila.  ”Trump, du-te acasă”, se putea citi pe pancarte agitate de manifestanţi, aproximativ 2.000 de oameni potrivit poliţiei.