Schimbare de situaţie în ancheta privind ingerinţele Rusiei în alegerile din SUA. Ce declară consilierul lui Trump

Un fost consilier de campanie al lui Donald Trump a pledat vineri vinovat de mărturie falsă şi fraudă financiară în detrimentul statului american şi a acceptat să coopereze în ancheta privind ingerinţa rusă în prezidenţialele din 2016.

24 feb. 2018, 12:48
Schimbare de situaţie în ancheta privind ingerinţele Rusiei în alegerile din SUA. Ce declară consilierul lui Trump

Această schimbare de atitudine a lui Richard Gates  măreşte şi mai mult presiunea asupra lui Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump şi fost asociat al lui Gates, care continuă să respingă capetele de acuzare enumerate în actul de inculpare care îl vizează. „În ciuda a ceea ce a pledat Rick Gates astăzi (vineri), susţin continuare că sunt nevinovat”, a reacţionat Manafort într-un comunicat transmis de avocatul său.

Gates a devenit a cincea persoană care pledează vinovat în ancheta rusă după ce s-a prezentat la orele prânzului în faţa unei instanţe federale din Washington.

Într-o scrisoare adresată celor apropiaţi şi obţinută de canalul ABC, Richard Gates şi-a motivat noua atitudine adoptată, explicând că, „în ciuda dorinţei sale iniţiale de a se apăra”, „şi-a schimbat părerea” pentru a-şi proteja familia. Această răsturnare de situaţie pare să arate că strategia urmată de Robert Mueller s-a dovedit câştigătoare: procurorul special însărcinat cu ancheta rusă a acumulat acuzaţii la adresa lui Manafort şi Gates pe care i-a inculpat de două ori într-un interval de patru luni.

Ultimul act de acuzare prezentat joi se referă la presupuse fapte de fraudă fiscală şi disimulare de conturi bancare în străinătate. La sfârşitul lui octombrie, Manafort şi Gates au fost inculpaţi pentru infracţiuni similare.

Lui Manafort şi partenerului său de afaceri li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acţiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 şi cel puţin 2015.

Paul Manafort (68 de ani) a condus campania lui Donald Trump din iunie până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în urma dezvăluirilor că ar fi primit plăţi ilegale de milioane de dolari din partea unei formaţiuni politice proruse din Ucraina.

Cei doi au fost lăsaţi în libertate, supuşi unui strict control judiciar.

Marţi, un avocat membru al unui cabinet având, de asemenea, ca misiune să refacă imaginea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost pus sub acuzare de procurorul special pentru mărturie mincinoasă. Acest avocat, Alex van der Zwaan, a pledat vinovat că ar fi minţit FBI în legătură cu conţinutul discuţiilor purtate cu Richard Gates, fost asociat al lui Paul Manafort