Schimbare majoră în aeroporturi. Ce se întâmplă cu bagajele de mână

Mai multe aeroporturi din lume au început să testeze o nouă tehnologie de scanare tridimensională care poate fi folosită pentru bagajele de mână.

24 iul. 2018, 06:26
Schimbare majoră în aeroporturi. Ce se întâmplă cu bagajele de mână

Pasagerii care zboară cu avionul sunt obligaţi să scoată pentru verificare anumite obiecte şi soluţii din bagajul de mână, precum dispozitive electronice sau lichide. Acest inconvenient ar putea dispărea dacă noua tehnologie de scanare va fi folosită pe scară largă.

Mai multe aeroporturi, printre care gigantul Heathrow din Londra, Schipol din Amsterdam şi JFK din New York au demarat programe pilot prin care bagajele de mână sunt scanate cu ajutorul unei noi tehnologii.

Tomograful computerizat folosit în spitale pentru analize a fost adaptat la scanere care pot fi folosite în aeroporturi pentru a produce o imagine tridimensională a obiectelor aflate în bagajele de mână.

Banda pe care circulă bagajele de mână se roteşte pentru a permite scanerelor 3D să captureze rapid sute de imagini folosind razele X, imagini care sunt folosite pentru recrearea tridimensională a obiectelor din interior.

Sistemul are rolul de a deosebi obiectele care nu prezintă o ameninţare, conform reglementărilor în vigoare, de bombe, arme şi soluţii periculoase.

Pe durata testelor pilor, care vor dura între 6 şi 12 luni, pasagerii care trec prin acest sistem de scanare nu vor mai fi nevoiţi să-şi golească bagajele de mână luate în avion.

Alături de laptopuri, telefoane şi alte dispozitive electronice, din 2006, când fost dejucat un atentat cu bombă ce folosea explozibil lichid, produse precum băuturile alcoolice, şamponul, pastele de dinţi ori cremele de soare, trebuie scoase din bagajele de mână pentru verificare.

Noua tehnologie, ar putea scuti pasagerul de golirea bagajelor de mână şi, automat, ar putea grăbi procesul de îmbarcare.