SCHIMBĂRI la Regia de Transport Bucureşti: Unele autobuze vor fi înlocuite cu microbuze

Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) încep, din acest an, o reorganizare a reţelei de transport în comun. Regia are în plan să dezvolte şi să eficientizeze parcul auto.

15 feb. 2016, 07:22
SCHIMBĂRI la Regia de Transport Bucureşti: Unele autobuze vor fi înlocuite cu microbuze

RATB va înlocui autobuzele de pe mai multe linii de transport cu microbuze. Aproximativ 700.000 de bucureşteni circulă în fiecare zi cu transportul în comun de suprafaţă. Sistemul de transport nu este unul modern, capabil să satisfacă nevoile actuale ale bucureştenilor. Astfel, regia are în plan un proces complex de reoganizare.

2016 reprezintă un an de echilibru, în sensul că vom reuşi să revenim cu parcul de vehicule la nivelul normal. Le vom scoate din imobilizare pe cele defecte. În ultima parte, am scos din imobilizare aproape 200 de vehicule care pot circula, cu uşoare reparaţii, pe străzile Capitalei. Cu acestea vom putea să facem faţă condiţiilor de pe traseu. Totodată, simţim nevoia reorganizării reţelei de transport. Avem în planul de investiţie cumpărarea unor autobuze de capacitate medie, gen microbuze, pentru a înlocui autobuzele clasice pe traseele cu un flux redus de călători, precum liniile 106, 124, 125, 185 sau liniile de noapte, precum şi pe străzi care nu pot susţine traficul greu„, a declarat, pentru „Ring„, Constantin Tobescu, şeful Serviciului de Comunicare al RATB.

De asemenea, principalele vehicule pe care regia de transport intenţionează să le modernizeze în acest an sunt tramvaiele. Totodată, RATB vrea să construiască un tramvai în uzina proprie.

Mai mult, în ultimii ani, din cauza poluării, s-a vorbit tot mai mult despre transportul eco, parcul RATB să fie format exclusiv din tramvaie, troleibuze şi autobuze electrice. Capitala a avut, în 2015, în exploatare două autobuze electrice, care, deşi sunt performante şi prietenoase cu mediul, nu reprezintă momentan o soluţie.

Anul trecut am avut două tipuri de autobuze electrice care, din punctul nostru de vedere, s-au comportat foarte bine. Au circulat pe trasee cu un flux mare de călători, liniile 381 şi 104, însă problema acestora o reprezintă autonomia. Nu pot circula mai mult de maximum 200 de kilometri şi trebuie să se întoarcă la unitatea de exploatare pentru a le fi reîncărcate bateriile. Un autobuz face minimum 250 de kilometri, maximum 400 pe zi, de două ori mai mult decât unul electric, aceasta este principala problemă. Cel de-al doilea inconvenient îl reprezintă preţul dublu faţă de cel al unui autobuz normal„, a precizat Constantin Tobescu.

Citește și Atenţie, călători! RATB îşi reinstruieşte controlorii. Ce MĂSURI ia Regia începând cu 15 februarie