Schimbări majore pentru cei cu credite. BNR vrea să plafoneze gradul de îndatorare în cazul creditelor ipotecare în lei

Publicat: Duminică, 10 Iunie 2018 19:24 // Actualizat: Duminică, 10 Iunie 2018 21:42 // Sursa: romaniatv.net

Schimbări importante pentru cei care vor credite! Banca Naţională a României vrea sa plafoneze gradul de îndatorare pentru credite, in specia pentru cele ipotecare, în lei.

Din 1 iulie, BNR vrea sa plafoneze gradul de indatorare in cazul creditelor ipotecare in lei. Mai mult, Banca Centrala a setat maxime pentru toate tipurile de credit.

Romanii cu venituri disponibile mici si care spera sa ia un credit ar putea fi puternic afectati de la 1 iulie, in contextul in care gradul de indatorare in cazul creditelor ipotecare cu dobanda variabila va fi plafonat la doar 40%, conform unui proiect BNR obtinut de Wall-street.ro.

Potrivit modificarilor pe care BNR vrea sa le aduca regulamentului 17/2012 privind unele conditii de creditare, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa nivelul maxim al gradului de indatorare* va fi de la 1 iulie 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta.

Potrivit Wall-street.ro, pentru creditele de consum, unde majoritatea bancilor ofera dobanzi variabile, corelate la evolutia Robor, plafonul setat de BNR este si mai descurajant, de 25% la imprumuturile in lei si 15% la cele in valuta.

Aceste masuri sunt valabile atat pentru bancile comerciale cat si pentru IFN-uri.

Totodata, BNR a stabilit ca bancile sa creasca socul de dobanda in cazul simularilor efectuate pe rate inainte de a acorda un credit, de la 0,6 puncte procentuale la 2 puncte procentuale. In cazul socului pe cursul de schimb, deprecierile luate in calcul au ramas la fel ca in 2012: 35,5% pentru euro, 52,6% pe francul elvetian si 40,9% pe dolar.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bani BNR credit lei credite plafoneze gradul de îndatorare pentru credite
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6686
RON
24 Jun
noapte 14 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H