Schimbări majore pentru şoferii prinşi fără rovinietă, un proiect de lege este pe masa deputaţilor

În cazul persoanelor care circulă cu mașinile pe drumurile publice fără a avea rovinietă valabilă, fapta se va prescrie în patru luni de la săvârșire, conform unui proiect de act normativ aflat pe masa deputaţilor pentru adoptare.

RomaniaTV.net
12 dec. 2017, 17:19
Schimbări majore pentru şoferii prinşi fără rovinietă, un proiect de lege este pe masa deputaţilor

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România se află pe agenda Camerei Deputaților, cu propunere de adoptare. Acesta deja a trecut de senatori în 2016, astfel că, pentru a se aplica, mai are nevoie doar de votul favorabil al deputaților.

Potrivit avocatnet.ro, amenzile pentru circularea cu o mașină în lipsa rovinietei valabile se vor prescrie în patru luni de la săvârșirea faptelor, se arată în propunerea legislativă. Practic, termenul va fi mai mic decât cel valabil în prezent, care este de șase luni.

„Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”, prevede proiectul, cu precizarea că este vorba de data încheierii procesului-verbal de contravenție. Cu alte cuvinte, dacă procesul-verbal nu va fi încheiat în maximum patru luni de la data la care șoferul a fost surprins conducând o mașină fără rovinietă, amenda nu va mai putea fi aplicată.

În mod obișnuit, conform legislației în vigoare, prescrierea faptei intervine în șase luni de la săvârșirea acesteia. Comunicarea procesului-verbal de amendare se poate face, în prezent, în maximum două luni de la întocmirea acestuia.

Așadar, în momentul de față, din ziua săvârșirii contravenției și până la comunicarea amenzii pot trece maximum opt luni (șase luni până la momentul încheierii procesului-verbal plus două luni până la comunicarea acestuia). Dacă schimbarea amintită mai sus s-ar aplica, perioada ar fi redusă la șase luni (patru luni până la momentul încheierii procesului-verbal plus două luni până la comunicarea acestuia).