Schulz, către studenţii SNSPA: Am fost un elev slab. Un profesor mi-a spus să mă fac politician

Martin Schulz i-a surprins, miercuri seară, pe studenţii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, relatându-le cât de bun a fost la învăţătură în timpul liceului. După ce a fost copleşit cu laude venite din partea conducerii universităţii şi a mai multor personalităţi academice, preşedintele Parlamentului European a povestit pe un ton relaxat, cu mult umor, cum s-a derulat viaţa sa şcolară.

01 nov. 2012, 08:00

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, plină ochi cu personalităţi politice şi academice, profesori universitari şi câteva zeci de studenţi, Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a făcut o scurtă descriere a elevului Martin Schulz.

„Niciodată în viața mea nu am fost student. Nu am mers la Universitate. Am fost chiar un elev slab în liceu, a trebuit să plec de la liceu pentru că eram unul dintre cei mai indisciplinați elevi. I-am admirat pe cei care au urmat cariera academică pentru că știu cât de greu este acest lucru și câte eforturi, ce investiții trebuie să facă cineva pentru a merge la universitate”, a precizat şeful PE imediat după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

Pentru a fi cât mai explicit, Martin Schulz a povestit un episod din timpul liceului.

„La 16 -17 ani, profesorul de matematică mi-a cerut să explic Binomul lui Newton. Trebuie să recunosc că nu știam despre ce formulă vorbea, dar am ieșit în fața clasei și am vorbit timp de 10-15 minute. La sfârșit profesorul mi-a spus ‘Schulz, uite care e treaba, Matematica e inutilă, încearcă să devii politician'”, a relatat oficialul UE în râsetele audienţei.

Pe lângă umorul cu care a luat prin surprindere atât linia întâi a invitaţilor (formată din foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, foştii miniştri ai Educaţiei Cristian Adomniţei şi Anton Anton şi preşedintele Academiei Române Ionel Haiduc), cât şi mulţimea de studenţi, preşedintele PE s-a arătat emoţionat de titlul primit şi a subliniat cât de mult îi preţuieşte, îndeosebi pe tinerii care încep o carieră universitară:

„Nu mi se întâmplă foarte des în viața mea să îmi caut cuvinte, să mă gândesc la ceea ce trebuie să spun, dar acesta este un moment în care trebuie să recunosc că sunt profund emoționat. Astăzi am devenit membru al acestei prestigioase comunități academice, acum fac parte din comunitatea academică din România, este o onoare excepțională pentru mine și permiteți-mi să spun că acestea nu sunt niște formule standard de mulțumire. Spun aceste lucruri din adâncul inimii”.

La finalul întâlnirii, Schulz a promis că se va întoarce în România cât mai curând cu putinţă pentru a susţine încă o „lecţie” în faţa studenţilor SNSPA, însă a precizat pe acelaşi ton că nu va putea onora cu prezenţa „toate cele 49 de universităţi de stat şi cele peste 30 de universităţi private la care a făcut referire doamna ministru Andronescu”.