Şcoala de şoferi 2018: Ce capcane să eviţi. Care sunt documentele de care ai nevoie

Scoala de soferi: Daca vrei sa obtii permisul auto atunci primul pas este inscrierea la o scoala de soferi unde vei invata atat legislatia rutiera cat si cum sa stapanesti automobilul. In functie de abilitatile pedagogice ale instructorului auto si cat de usor vei putea deprinde conducerea autovehiculului, la finalul celor 30 de ore practice, cu putin noroc, vei putea obtine permisul dorit.

RomaniaTV.net
10 ian. 2018, 21:33
Şcoala de şoferi 2018: Ce capcane să eviţi. Care sunt documentele de care ai nevoie

Tocmai de aceea, este atat de important instructorul cu care vei porni pe acest drum. Important nu este doar ca el sa fie un sofer bun ci sa stie cum sa-ti transmita si tie cunostintele lui practice pentru a avea vreo sansa sa obtii plasticului roz mult ravnit. Concluzia: atentie la scoala de soferi aleasa si la intructor pentru ca de aceste doua decizii depinde, pana la urma, daca tu iti vei atinge sau nu obiectivul, adica sa-ti schimbi statutul din pieton in sofer. Asadar, fa-ti timp si incepe documentarea. Si unde o poti face mai bine decat direct la sursa (site-ul autoritatilor abilitate) DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor). Aici gasesti o lista destul de actualizata a scolilor si instructorilor auto din toate localitatile.

Iata cum iti alegi scoala de soferi potrivita si care sunt capcanele de care sa te feresti si de ce documente ai nevoie.

Scoala de soferi: Fii atent la scoala pe care o alegi

In afara de site-ul DRPCIV poti intra pe mai multe forumuri in care vei gasi experientele altor oameni cu o scoala sau alta de soferi. Fii atent ca desi absolut toate scolile promit, initial, 24 de pregatire teoretica multe dintre ele nu se tin de cuvant. Dupa ce ai dat banii te poti trezi ca cele 24 de ore se transforma in doar 6 ore (ca iti este mai usor sa inveti singur acasa). Mai mult, atunci cand iti faci bugetul trebuie sa stii ca vei avea nevoie de mult mai multi bani decat 1.000 de lei (in functie de masina pe care alegi sa faci pregatirea practica). Mai trebuie sa scoti bani pentru analizele medicale si testul psihologic (aproximativ 300 lei) si inchirierea masinii pentru examen (in jur de 150-200 de lei). Dar mai sunt si alti bani de dat – pe diverse acte de care ai nevoie la dosar (cazier, taxe de examinare, taxa eliberare permis). Scoala de soferi iti face dosarul dupa ce ai finalizat atat orele teoretice cat si orele practice. Acum, inainte de a primi dosarul cu care sa mergi la DRPCIV, vei sustine un test-chestionar in sediul scolii. Daca nu vei obtine cel putin 22 de puncte nu vei primi dosarul si, prin urmare, nu ai cum sa sustii examenul teoretic.

Scoala de soferi: Mare atentie la instructorul desemnat/ales care ar trebui sa te invete sa manevrezi automobilul

Legal, ar trebui sa ai 30 de ore de instructie pe masina. Atentie insa, „ora” nu are 60 de minute, asa cum poate te-ai putea astepta, ci numai 50 de minute (in cazul cel mai fericit). Ceea ce inseamna ca o sedinta de 2 ore are, de fapt, 1 ora si 40 de minute. Totusi, de cele mai multe ori, te vei trezi ca „ora” are de fapt 30 de minute, iar sedinta o ora (ca se mai iau si pauze de cate o cafea). Iar daca nu esti foarte talentat la condus, asa cum sunt cei mai multi dintre incepatori, este clar ca va trebui sa iei ore in plus (in jur de 80 de lei sedinta) pentru a avea o sansa sa obtii permisul. Spre exemplu, gandeste-te la atentia distributiva sau acea capacitate de a face mai multe lucruri deodata (sa schimbi vitezele, sa te uiti in oglinzi, sa manuiesti volanul si sa acorzi prioritate – cand este cazul, sa fii atent la ceilalti participanti la trafic, sa fii atent la indicatoare si lista poate continua). Apoi, sa ai orientare in spatiu, pentru a aprecia distantele, pentru a executa virajele corespunzator – adica esti nevoit sa inveti o multime de lucruri intr-un timp foarte scurt. Unele persoane invata toate astea mai repede, in schimb altele au nevoie de multa munca pentru a obtine rezultate satisfacatoare. Aici rabdarea instructorului este de aur. Daca, insa se enerveaza repede, ori ii este teama ca i-ai putea strica masina (mai ales daca este ai lui si nu a scolii) nu vei putea niciodata dezvolta abilitatile necesare sofatului. Spre exemplu, te ajuta sa pleci de pe loc (intrucat tu ai oprit de cateva ori motorul, iar acum el fara ca tu sa-ti dai seama conduce ambreajul), sau atunci cand esti intr-o intersectie complicata pune mana pe volan si te scoate de acolo, sau schimba vitezele – este clar ca nu vei avea nicio sansa sa iei proba practica.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.