COD RUTIER: Anunţ important pentru toţi cei care vor PERMIS AUTO

COD RUTIER: Tot mai mulţi cursanţi se plâng că "pică" examenul auto pentru că este prea greu. Ori au probleme la proba teoretică şi întrebările sunt prea grele, ba nu fac destule ore de conducere şi nu reuşesc să se descurce în faţa poliţistului. Instructorii auto susţin însă că singura vină pentru nereuşită aparţine cursanţilor, care nu învaţă suficient.

06 mart. 2014, 08:39
COD RUTIER: Anunţ important pentru toţi cei care vor PERMIS AUTO

COD RUTIER: „Întrebările astea sunt formulate exact ca să ne pună în dificultate” sau „Nu reuşesc să-mi dau seama de răspunsul corect, pentru că variantele sunt prea asemănătoare” sunt doar câteva dintre plângerile cursanţilor cu privire la proba teoretică a examenului auto, scrie cugetliber.ro.

Citeşte şi Reţea uriaşă de fraudă a permiselor auto. Medici, asistente şi poliţişti, acuzaţi de trafic de influenţă

Deşi elevii se plâng, instructorii auto spun că dacă ar pune mâna serios pe carte, şi nu superficial, ar reuşi să ia examenul. Altfel spus, instructorii sunt de părere că întrebările sunt foarte bune şi că este foarte normal ca acestea să nu fie uşoare şi la îndemâna oricui. 

„Întrebările nu sunt prea grele. Dacă ar învăţa ar şti. Aşa, ei nici măcar nu dau pe la cursul de pregătire teoretică. Plătim profesori degeaba, că din 15 cursanţi dacă vine unul e bine. Zic că ştiu ei mai bine şi că învaţă după cărţi, deşi noi facem cursurile astea teoretice, tocmai pentru a-i pregăti bine. Şi la conducere e la fel. Noi îi învăţăm, dar dacă pe ei nu îi interesează, ce să le facem?”, a precizat Nicolae Dicu, reprezentantul şcolii de şoferi DIA Auto.

Citeşte şi CODUL RUTIER 2014. Anumiţi SOFERI, OBLIGAŢI să aibă ÎNSOŢITOR la deplasări pe timp de noapte

Promovabilitate scăzută la examenul auto

Deşi puţini dintre cei care dau examenul auto reuşesc să promoveze, instructorii auto sunt de părere că acesta este un lucru bun. Au avut, spun ei, şi cursanţi care habar nu aveau să ţină un pix în mână sau să răspundă la întrebarea „Câte laturi are un triunghi?”, darămite să manevreze un volan. „De exemplu, romii cum reuşesc să ia sala? Eu am avut cazuri şi cu medici care nu au luat. Am avut şi o profesoară care a dat sala de patru ori, spunând că întrebările sunt greşite. Pe de altă parte, o simplă vânzătoare la un magazin a luat din prima. Problema este în altă parte: ori nu le place, ori tratează cu superficialitate. Şi la conducere e la fel. Noi ne chinuim cu ei, iar ei habar nu au diferenţa dintre pantă şi rampă sau dintre parcare, oprire şi staţionare. Totul pleacă de la teorie. Rata de reuşită este foarte mică, însă acest lucru este minunat, pentru că vom avea şoferi buni, responsabili, care să nu ne omoare pe străzi”, a afirmat Daniar Bectemir, instructor auto independent.

CODUL RUTIER. Senatorii au adoptat, cu 119 voturi „pentru, două „împotrivă” şi o „abţinere” raportul de respingere a Proiectului de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe crumurile publice.

Raportul de respingere a fost propus plenului Senatului de Comisia pentru administraţie publică, cea juridică şi cea de apărare.

NOUL COD RUTIER. Proiectul privind modificarea OUG 195/2002 prevedea înăsprirea sancţiunilor pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conduerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.

Senatul este prima cameră a Parlamentului sesizată cu privire la noul Cod Rutier.

CODUL RUTIER în vigoare este valabil din data de 19 ianuarie 2013, cînd au intrat în vigoare noile reguli de eliberare a permiselor, care presupun, între altele, şi efectuarea unor examene medicale. De altfel, în ultima lună numai în Bucureşti au fost eliberate 40.000 de permise noi de conducere, cele mai multe solicitări venind din partea persoanelor de vârsta a treia şi a şoferilor profesionişti.

Nu doar şoferii români vor fi afectaţi de schimbări, începând cu 19 ianuarie 2013 toate noile permisele de conducere eliberate în Uniunea Europeană urmând aibă un format standard, asemănător unui „card de credit” din plastic.

COD RUTIER. Principalele modificări care intra în vigoare din 19 ianuarie 2013 sunt următoarele:

Introducerea unei noi categorii de permis de conducere, pentru motorete

Pentru a conduce motorete, în Uniunea Europeană nu era necesar un permis. Cu toate acestea, statisticile privind accidentele demonstrează un risc ridicat de accidente în care sunt implicaţi participanţi la trafic foarte tineri. În unele state membre se permite folosirea motoretelor de către persoane foarte tinere, de exemplu de la 14 ani. Prin urmare, s-a introdus o nouă categorie de permis armonizată, AM, care poate fi obţinută după trecerea unui test teoretic obligatoriu.

Aceasta ar trebui să permită un control mai bun al acestui grup vulnerabil de participanţi la trafic, precum şi sensibilizarea acestora cu privire la normele rutiere. De asemenea, va clarifica situaţia traversării frontierei de către conducătorii de motorete sau a închirierii unei motorete în vacanţă. Mai mult, statele membre pot impune ca solicitanţii să treacă un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului pentru această categorie.

COD RUTIER. Introducerea unui criteriu de putere/greutate pentru motocicletele uşoare (categoria de permis A1)

Motocicletele uşoare erau limitate la 125 cc şi 11 kW. Nu se impunea niciun raport putere/greutate. Acest lucru putea duce la apariţia unor vehicule din ce în ce mai uşoare, obţinându-se astfel o creştere constantă a posibilităţilor de acceleraţie şi de viteză maximă. Prin urmare, titularii de permise pentru categoria A1 pot conduce numai motociclete uşoare cu o capacitate cilindrică de maximum 125 centimetri cubi, cu o putere de maximum 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Toate statele membre trebuie să introducă această categorie de permis, care nu exista până acum în toate.

Accesul treptat la cele mai puternice motociclete

Legislaţia anterioară a permis multor tineri fără experienţă practică să conducă motociclete din cea mai mare categorie de putere. Statisticile privind accidentele demonstrează că riscul de accident al conducătorilor de motociclete grele începători este deosebit de ridicat la vârste de sub 24 de ani. Mai mult, este imposibil să se verifice dacă s-a dobândit efectiv vreo experienţă pe o motocicletă limitată. În interesul siguranţei rutiere, s-au introdus noi criterii privind vehiculul, vârsta minimă şi accesul.

COD RUTIER. O nouă categorie A2 cu noi caracteristici tehnice

Precedenta categorie A, care era împărţită într-o parte limitată şi o parte nelimitată, este acum împărţită în două categorii distincte, „A2” şi „A”. Pentru categoria A2 s-a introdus o cerinţă tehnică suplimentară pentru a se evita reducerea capacităţii motocicletelor („downtuning”).

COD RUTIER. Noi norme privind vârsta minimă şi accesul

Pentru categoria A2, vârsta minimă este stabilită la 18 ani. Dacă un stat membru stabileşte vârsta minimă pentru categoria A1 la 17 sau 18 ani, vârsta minimă pentru categoria A2 va fi de 19 şi 20 de ani, deoarece între vârsta minimă pentru categoria A1 şi vârsta minimă pentru categoria A2 trebuie să fie doi ani.

Dacă solicitantul a dobândit o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A1, el trebuie să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare.Pentru categoria A:

– pentru accesul treptat, solicitantul trebuie să fi obţinut o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A2 şi să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite, el va avea dreptul să conducă vehicule din categoria A de la vârsta de 20 de ani (sau eventual 21 sau 22, în funcţie de vârsta minimă pentru A2).

– pentru accesul direct, limita privind vârsta minimă a fost ridicată de la 21 de ani (cum era anterior) la 24 de ani.