Şcoli închise din cauza vremii, ninsorile creează probleme în mai multe zone din ţară

Cursurile au fost suspendate în mai multe judeţe din ţară din cauza vremii. Copiii care au ajuns totuşi la şcoală, rămân la cursuri. Ministrul Educaţiei a cerut profesorilor să nu pună absenţe elevilor în catalog, mai ales în situaţia elevilor care au întârziat faţă de programul normal. Se vor recupera cursurile în toate aceste unităţi şcolare.

18 ian. 2018, 07:02
Şcoli închise din cauza vremii, ninsorile creează probleme în mai multe zone din ţară

Cursurile din mai multe unităţi şcolare din judeţele afectate de vremea rea au fost suspendate joi, a anunţat ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la videoconferinţa organizată la MAI, la care a participat şi premierul interimar Mihai Fifor. Conform datelor furnizate de Pop, au fost supendate cursurile în 85 de unităţi de învăţământ din 13 judeţe.

„Avem situaţii punctuale unde, din cauza viscolului, lipsa energiei sau a defecţiunilor de la centrala termică, s-a hotărât la nivelul unităţilor şcolare din unele judeţe să se suspende cursurile. Fac precizarea că, din punct de vedere al actului educaţional, lucrurile nu sunt afectate, se vor recupera cursurile în toate aceste unităţi şcolare. Ţinem legătura şi cu inspectorii şcolari şi cu directorii de unităţi şcolare. Punctual, dacă e nevoie, în fiecare judeţ, putem interveni, (…) în general în grădiniţele din sate unde nu s-a putut asigura transportul elevilor. Totul este, din punctul meu de vedere, sub control. Colegii sunt conectaţi la ceea ce se întâmplă acolo. (…) Am făcut recomandarea profesorilor să nu pună absenţe elevilor în catalog, mai ales în situaţia elevilor care au întârziat faţă de programul normal”, a precizat Liviu Pop.

La solicitarea premierului interimar, ministrul Educaţiei a prezentat şi o situaţie a şcolilor unde cursurile au fost suspendate: „În Galaţi sunt 15 unităţi şcolare, în Argeş o unitate şcolară, în Bacău cinci, în Sibiu – trei, în Vrancea – două grădiniţe, în Harghita – trei unităţi şcolare, în Prahova – una, în Vâlcea – trei, în Iaşi – 15 unităţi şcolare, în Tulcea – şapte, la Braşov – trei unităţi şcolare, în Vaslui – 19 şi în Constanţa – opt”.

ŞCOLI ÎNCHISE VRANCEA. În comuna Vintileasca, orele de curs au fost suspendate din cauza viscolului şi a vremii nefavorabile. Conform datelor furnizate de autorităţile locale, viscolul este foarte puternic şi s-a decis ca şcolile să fie închise, în condiţiile în care microbuzele nu pot circula.

„Bate vântul foarte tare, în unele locuri zăpada este întroienită foarte mult, motiv pentru care am considerat că este mai bine pentru copii să stea acasă, pentru siguranţa lor. Nu mai ninge dar bate vântul foarte tare, este viscol puternic”, a precizat joi dimineață Georgică Spătaru, primarul comunei Vintileasca.

Vezi si: Accidente din cauza vremii. Un autobuz cu 18 pasageri s-a răsturnat, se circulă în condiţii de iarnă

Potrivit monitorulvn.ro, reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea ştiu de situaţia de la Vintileasca şi ţin legătura cu directorul şi primarul localităţii.

„Am luat legătura cu directorul şcolii şi primarul localităţii, care mi-au spus cum este vremea la Vintileasca. Nu ne jucăm cu siguranţa copiilor şi am stabilit cu dumnealor să suspendăm cursurile deoarece condiţiile meteo sunt foarte vitrege. Ţinem legătura cu ei şi vom vedea ce se întâmplă pe parcursul zilei”, a declarat Aurel Şelaru, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Vrancea.

ŞCOLI ÎNCHISE SINAIA. Autorităţile locale de la Sinaia au decis, joi, să suspende cursurile în şcolile şi grădiniţele de pe raza oraşului, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului.

Primarul Vlad Oprea a anunţat, pe pagina sa de Facebook, faptul că acei copii care totuşi au venit la şcoală sau grădiniţă pot rămâne la program.

„Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile se suspendă azi cursurile la toate şcolile şi grădiniţele din Sinaia! (…) Copiii care au venit la Şcoala ‘George Enescu’ sau la grădiniţe pot rămâne la program”, a scris edilul.

Vaslui: Şcoli închise şi blocaj pe DJ 16 Arsura – Ghermăneşti

Un număr de 67 de unităţi şcolare din judeţul Vaslui au suspendat cursurile din cauza drumurilor comunale greu practicabile sau blocate, au anunţat autorităţile.

Potrivit acestora, este vorba despre şcoli din comunele Ciocani, Zăpodeni, Pogana, Roşiesti, Vutcani, Buneşti-Averesti, Măluşteni, Rebricea, Gârceni, Arsura, Şuletea, Lipovăţ, Zorleni, Poeneşti, Laza, Soleşti, Tanacu, Vultureşti si Deleni.

Vezi: Drumuri naţionale închise, circulaţie îngreunată, localităţi fără curent din cauza căderilor de zăpadă

Vremea extremă creează probleme în mai multe zone din ţară. 27 de judete sunt sub avertizare de vreme rea. Valul de nisoare care s-a abătut peste România începând de ieri a dat peste cap circulaţia.

Pe Valea Prahovei sute de tiruri sunt blocate deoarece unele nu pot urca panta la Azuga. Din cauza viscolului, peste 10.000 de oameni au rămas fără curent electric.

Până la ora 20.00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de vremea rea în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbura, unde viteza vântului la rafală va depăşi 80 – 90 de kilometri la oră, iar pe creste va atinge 120 – 140 de kilometri la oră, viscolind ninsoarea şi troienind zăpada.

Până la ora 17.00, va fi în vigoare o altă avertizare cod portocaliu emisă de meteorologi pentru judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău, unde vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75 – 85 de kilometri la oră şi temporar va ninge viscolit.

Judeţele vizate de cele două avertizări cod portocaliu emise miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie sunt: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Bacău, Neamţ, Tulcea, Buzău, Covasna, Braşov, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

De asemenea, până la ora 22.00, va fi Cod galben de vreme rea în judeţele: Constanţa, Brăila, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Caraş-Severin.

Conform ANM, în zona de munte va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpada.