SCOLI INCHISE BUCURESTI luni si marti din cauza fenomenelor extreme. „Perioada ar putea fi extinsă în Bucureşti”. Orele se recuperează

SCOLI INCHISE BUCURESTI. Gabriela Firea a anunțat că școlile din București sunt închise luni și marți. Totodată, primarul Capitalei a spus că această perioadă ar putea să fie extinsă. Decizia a fost luată în contextul în care București se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori și viscol. În celelalte,judeţe, decid inspectoratele şcolare.

RomaniaTV.net
25 feb. 2018, 10:18
SCOLI INCHISE BUCURESTI luni si marti din cauza fenomenelor extreme. „Perioada ar putea fi extinsă în Bucureşti”. Orele se recuperează

SCOLI INCHISE in BUCURESTI luni si marti. „Vom decide dacă va fi cazul și pentru zilele următoare”, a spus Gabriela Firea, în timpul Comandamentului de Iarnă, convocat cu o zi în urmă, în urma avertizărilor meteorologice.

Luni şi marţi nu vor avea loc cursuri în şcolile din Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat duminică primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, am luat şi noi câteva măsuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseară, azi noapte, azi dimineaţă şi până în acest moment, în legătură cu măsurile care se impun, având în vedere că toate informaţiile din partea ANM s-au confirmat până acum, iar codul galben va deveni – cel puţin după informaţiile pe care le avem în acest moment – portocaliu, prin urmare, autorităţile, atât centrale, cât şi locale, au responsabilităţi legale pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme. În primul rând ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin anumite critici. (…) Am luat decizia ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti şi probabil se va extinde această decizie. (…) Este vorba despre vânt, ger, două fenomene suprapuse şi de asemenea ninsoare temporar abundentă”, a anunţat primarul general la comandamentul de iarnă convocat la Primăria Capitalei.

Decizia închiderii şcolilor a fost luată împreună cu instituţiile de resort – Prefectura, ANM Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Gabriela Firea a subliniat că preferă să vină întotdeauna cu măsuri de prevenţie şi să fie vorba despre o uşoară alertă suplimentară, decât să existe victime.

Totodată, edilul Capitalei a făcut un apel direct, ferm şi responsabil către toate instituţiile care au responsabilităţi să ia măsuri pentru garantarea securităţii vieţii cetăţenilor. „Sunt panouri care stau să cadă, vântul se va intensifica”, a adăugat Firea.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică un cod portocaliu de ninsori şi vânt puternic, valabil pentru 12 judeţe din sudul ţării, inclusiv în Capitală.

Astfel, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de peste 30-40 centimetri, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea. Aceste fenomene vor avea loc luni, 26 februarie, între orele 7:00 şi 23:00.

SCOLI INCHISE, ce prevede legea

Potrivit legii, inspectoratele Scolare pot decide suspendarea pentru anumite niveluri de învăţământ, iar ulterior se vor lua măsurile corespunzătoare pentru recuperarea orelor pierdute. Precizăm faptul că hotărârea privind susţinerea ori suspendarea cursurilor trebuie să ţină cont de evoluţia vremii şi de siguranţa elevilor şi a profesorilor, precum şi de asigurarea condiţiilor proprii desfăşurării orelor de curs.

Potrivit prevederilor legale, suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare până la sfârşitul semestrului, respectiv a anului şcolar. Aceste măsuri se stabilesc prin decizie a Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.