Şcolile doctorale din România, evaluate de o comisie de experţi străini

Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, a declarat, duminică, la Iaşi, că cele 210 şcoli doctorale din România vor fi evaluate şi de către experţi străini.

19 nov. 2017, 17:16
Şcolile doctorale din România, evaluate de o comisie de experţi străini

Sorin Câmpeanu a spus, în conferinţa de presă de la finalul întrunirii Consiliului Naţional al Rectorilor, că din comisiile de evaluare vor face parte şi consultanţi internaţionali specializaţi în învăţământ superior.

„Toate cele 210 şcoli doctorale vor fi evaluate, conform legii, cu susţinerea tuturor celor implicaţi în acest proces. Este vorba de universităţi, în primul rând, de Ministerul Educaţiei, de ARACIS, consultanţi internaţionali selectaţi de o structură a Băncii Mondiale. Se va realiza, conform legii, această evaluare în toate cele 210 şcoli doctorale: sunt 203 şcoli doctorale în universităţi publice de stat, una la nivelul Academiei Române, şase aparţin de universităţi private”, a declarat Sorin Câmpeanu.

El a explicat că evaluarea şcolilor doctorale va fi făcută pe patru paliere.

„În primul rând se va evalua resursa umană. Este vorba de calitatea conducătorului de doctorat, măsurată prin diverşi indicatori foarte clari, cum ar fi producţia ştiinţifică. Pe palierul doi, calitatea infrastructurii de cercetare, de care dispun cele 210 şcoli doctorale. Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel ştiinţific al finalizării fiecărei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand pe parcursul stagiului de pregătire a publicat câte articole ştiinţifice vizibile internaţional. (…) Va fi o analiză şi statistică a tezelor de doctorat, pe fiecare şcoală doctorală, în sensul numărul studenţilor admişi versus câţi studenţi doctoranzi au finalizat. Pe palierul patru, procedurile de asigurare a calităţii, inclusiv asigurarea regulilor de etică în cercetarea ştiinţifică. Aici sunt cuprinse şi cazurile acestea care sunt total nefericite şi pe care ni le dorim cu toţii a fi înlăturate, de plagiat”, a declarat Sorin Cîmpeanu, preşedintele CNR.

Plata experţilor internaţionali va fi făcută la „tarife europene”.

„Estimăm că evaluarea fiecăreia din şcolile doctorale să fie undeva între 10.000 şi 15.000 de euro. Sperăm să fie doar atât. Nu se îmbogăţeşte careva. Acoperă doar costurile derulării acestei operaţiuni”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

La aceaşi conferinţă de presă, ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a spus că România poate atrage 72 de milioane de euro pentru şcolile doctorale din fonduri europeane.