Şcolile şi grădiniţele SE REDESCHID marţi în Bucureşti şi Ilfov. În ce judeţe rămân ÎNCHISE. Ultimele date oficiale

Marţi, 19 ianuarie 2016, cursurile din învăţământul preuniversitar vor fi reluate în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Harghita şi Ilfov. În judeţul Tulcea nu se vor ţine cursuri, iar în alte 9 judeţe orele sunt suspendate parţial.

18 ian. 2016, 11:04
Şcolile şi grădiniţele SE REDESCHID marţi în Bucureşti şi Ilfov. În ce judeţe rămân ÎNCHISE. Ultimele date oficiale

UPDATE 20.00 Potrivit informaţiilor transmise de inspectoratele scolare judetene, marţi, 19 ianuarie, cursurile se vor relua integral în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Harghita şi Ilfov, informează Ministerul Educaţiei.

În urma deciziilor luate la nivel local, în judeţul Tulcea şcolile şi grădiniţele îşi vor suspenda activitatea în totalitate şi în cursul zilei de mâine.

În alte 9 judeţe se impune încă întreruperea parţială a activităţii şcolare. Situaţia cursurilor suspendate în aceste judeţe se prezintă astfel:

Brăila (şcolile din mediul rural şi din oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei)
Buzău (o unitate de învățământ)
Călăraşi (6 unităţi de învăţământ)
Ialomiţa (19 unităţi de învăţământ)
Galaţi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural)
Vaslui (unităţile de învăţământ din mediul rural şi din orașul Murgeni)
Constanţa (32 de unităţi de învăţământ)
Vrancea (6 unităţi de învăţământ)
Dâmboviţa (9 unităţi de învăţământ)

Potrivit prevederilor legale, suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare până la sfârşitul semestrului, respectiv a anului şcolar. Aceste măsuri se stabilesc prin decizie a Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

UPDATE 18.00 Cursurile vor fi suspendate şi marţi în unităţile de învăţământ din mediul rural din judeţele Galaţi şi Vaslui, pentru a fi evitate eventuale probleme ce pot apărea în timpul transportului elevilor şi preşcolarilor către şcoli şi grădiniţe din cauza drumurilor înzăpezite.

Inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi, Mioara Enache, a declarat, luni după-amiază, că nu se vor ţine cursuri nici marţi în unităţile de învăţământ din mediul rural din judeţ, având în vedere starea drumurilor. „Sunt în continuare probleme pe unele drumuri şi nu putem risca să plece copiii cu microbuzele către unităţile de învăţământ din mediul rural. Vântul am înţeles că bate cu putere încă şi nu se ştie dacă se va putea circula mâine în condiţii bune. Nu vrem să existe probleme în timpul transportului copiilor„, a spus Mioara Enache, potrivit Mediafax. Ea a precizat că în toate unităţile şcolare din municipiile Galaţi şi Tecuci şi din oraşele Bereşti şi Târgu Bujor se vor desfăşura marţi cursuri.

Şi în judeţul Vaslui, cursurile vor fi suspendate şi marţi în toate unităţile de învăţământ din mediul rural, din cauza viscolului şi a temperaturilor scăzute. Autorităţile au decis, luni după-amiază, să menţină închise toate cele peste 600 de grădiniţe şi şcoli din judeţ, inclusiv pe cele din oraşul Murgeni. Totodată, elevii care fac naveta din mediul rural la liceele din Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti vor putea lipsi de la cursuri, urmând ca absenţele să le fie motivate, au anunţat oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui.

UPDATE 15.30: Urmare a eforturilor depuse de autorităţile locale în vederea deblocării zonelor afectate de ninsori, marţi, 19 ianuarie, cursurile vor fi reluate integral şi în judeţele Giurgiu şi Harghita. 

Reamintim că, în cursul acestei dimineţi, şi colegiile prefecturale din Bucureşti şi Ilfov au stabilit că sunt întrunite condiţiile necesare pentru reluarea cursurilor, începând de mâine, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de pe raza lor teritorială.

În judeţul Ialomiţa vor fi redeschise în totalitate şcolile din mediul urban, iar în judeţul Dâmboviţa vor funcţiona toate unităţile de învăţământ, mai puţin cele din localităţile Pucioasa, Vulcana-Pandele, Doiceşti şi Brăneşti.

În judeţul Olt, 6 unităţi de învăţământ rămân închise, în timp ce în judeţul Vaslui cursurile vor fi reluate în toate unităţile de învăţământ din mediul urban şi, parţial, în cele din mediul rural.

În judeţul Vrancea, 6 şcoli vor rămâne închise, iar în judeţele Brăila şi Galaţi, potrivit hotărârilor colegiilor prefecturale, cursurile din unităţile de învăţământ din mediul rural sunt în continuare anulate.

În judeţul Tulcea, procesul instructiv-educativ va fi suspendat şi mâine.

Precizăm că acest comunicat are la bază raportările inspectoratelor şcolare judeţene de la ora 15:00, existând posibilitatea ca datele să se schimbe în funcţie de intervenţiile punctuale ale autorităţilor şi de evoluţia vremii. 

_____________________________________________________________________

Cursurile se vor relua şi în judeţul Giurgiu, cu excepţia unităţilor şcolare de pe raza localităţilor Gogoşari, Putineiu şi Schitu.

În judeţul Ialomiţa vor fi redeschise toate şcolile din mediul urban.

În judeţul Dâmboviţa vor funcţiona toate unităţile de învăţământ, mai puţin cele din localităţile Pucioasa, Vulcana-Pandele, Doiceşti şi Brăneşti.

În judeţul Olt, 8 unităţi de învăţământ rămân închise, iar în judeţul Vaslui cursurile vor fi reluate în toate unităţile de învăţământ din mediul urban şi, parţial, în cele din mediul rural.

Luni, 18 ianuarie 2016, cursurile au fost suspendate în Capitală şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea şi Tulcea. În judeţele Alba, Brăila, Argeş, Vaslui, Constanţa, Dâmboviţa, Harghita, Galaţi şi Olt, orele de curs s-au desfăşurat parţial.

Meteorologii anunţă că, după căderile masive de zăpadă, vin trei zile cu ger năprasnic.

În intervalul 18 ianuarie, ora 23.00 – 21 ianuarie 2016, ora 10.00, se vor înregistra temperaturi extrem de coborâte. Gerul se va manifesta cu precădere noaptea şi dimineaţa, dar pe timpul zilelor vântul va înregistra intensificări care vor face ca temperaturile resimţite să fie mult mai mici.

ALERTĂ METO. Vin trei zile de GER NĂPRASNIC

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor. În sudul, estul şi centrul ţării vor fi temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger, cu minime de -15….-10 grade, iar izolat în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei se vor înregistra valori termice în jurul a -20 grade.

În noaptea de luni spre marţi (18/19 ianuarie) şi în prima parte a zilei de marţi (19 ianuarie), în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, temporar, vântul va mai avea intensificări, cu viteze de 45…50 km/h, izolat peste 60 km/h în zona litorală, spulberând zăpada depusă în zilele precedente.

Vremea se va menţine deosebit de rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa pînă în jurul datei de 26 ianuarie.

Până luni la ora 18.00 este în vigoare o avertizare cod galben de ninsori pentru mai multe judeţe. În 16 judeţe şi în Bucureşti şcolile au fost închise din cauza vremii.

România, sub nămeţi. Este COD GALBEN DE NINSORI pentru mai multe judeţe din ţară