Şcolile vor fi închise luni şi marţi, în Bucureşti

Gabriela Firea a anunţat că şcolile din Bucureşti vor fi închise luni şi marţi, din cauza codurilor de vreme severă. Primarul a precizat că această perioadă ar putea să fie extinsă. 

25 feb. 2018, 10:00
Şcolile vor fi închise luni şi marţi, în Bucureşti

UPDATE. Comunicat ISMB: „Având în vedere avertizarea meteorologică emisă de către Administraţia Naţională de Meteorologie, privind codul portocaliu de temperaturi foarte scăzute, conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului anunţă supendarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ preuniversitar (preşcolar, gimnazial şi liceal) din municipiul Bucureşti, pentru zilele de 26 şi 27 februarie 2018. Această decizie a fost luată în cadrul şedinţei Comandamentului de iarnă de la nivelul Municipiului Bucureşti, ce s-a desfăşurat astăzi 25.02.2018, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucuresti a solicitat directorilor unităţilor de învăţământ să asigure, prin personalul de specialitate, buna funcţionare a instalaţiilor de încălzire, alimentare cu apă şi energie electrică, deszăpezirea şi deblocarea căilor de acces din incinta şcolilor”.

Luni şi marţi nu vor avea loc cursuri în şcolile din Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat duminică primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, am luat şi noi câteva măsuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseară, azi noapte, azi dimineaţă şi până în acest moment, în legătură cu măsurile care se impun, având în vedere că toate informaţiile din partea ANM s-au confirmat până acum, iar codul galben va deveni – cel puţin după informaţiile pe care le avem în acest moment – portocaliu, prin urmare, autorităţile, atât centrale, cât şi locale, au responsabilităţi legale pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme. În primul rând ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin anumite critici. (…) Am luat decizia ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti şi probabil se va extinde această decizie. (…) Este vorba despre vânt, ger, două fenomene suprapuse şi de asemenea ninsoare temporar abundentă”, a anunţat primarul general la comandamentul de iarnă convocat la Primăria Capitalei.

Decizia a fost luată împreună cu instituţiile de resort – Prefectura, ANM Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Totdată, Gabriela Firea a susţinut că, cel mai probabil, vor fi închise toate şcolile din zonele afectate de codul portocaliu, dar acest lucru urmează să fie anunţat de autorităţile locale. Avertizarea este valabilă pentru: Municipiul București și județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.

Gabriela Firea a subliniat că preferă să vină întotdeauna cu măsuri de prevenţie şi să fie vorba despre o uşoară alertă suplimentară, decât să existe victime.

Totodată, edilul Capitalei a făcut un apel direct, ferm şi responsabil către toate instituţiile care au responsabilităţi să ia măsuri pentru garantarea securităţii vieţii cetăţenilor. „Sunt panouri care stau să cadă, vântul se va intensifica”, a adăugat Firea.

O avertizare cod portocaliu de viscol intră în vigoare luni pentru Bucureşti şi judeţele din sudul şi estul ţării, până marţi după-amiază urmând ca vântul să aibă intensificări cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, care vor viscoli zăpada. Meteorologii au emis şi un nou cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. De asemenea, este deja în vigoare o avertizare cod galben de frig emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, până săptămâna viitoare urmând să se înregistreze temperaturi cu 10-15 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă din an.

O nouă avertizare meteo! COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol. Este afectată şi Capitala