Screening gratuit pentru depistarea cancerul de piele prin campania „Un viitor fără pată” a FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediție a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat "Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele".

RomaniaTV.net
23 iun. 2016, 14:16
Screening gratuit pentru depistarea cancerul de piele prin campania „Un viitor fără pată” a FABC

Altfel, bucureștenii își pot testa gratuit alunițele în perioada 21-27 iunie în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Șincai) între orele 10,00 și 19,00.

Testările au loc într-o unitate mobilă de dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie dotată cu un dermatoscop de ultimă generație, care va rămâne în parc pe toată durata săptămânii de testare.

Potrivit datelor oficiale, incidența melanomului este în creștere în ultimii ani din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării la solar.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.

Potrivit specialiștilor, dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 98%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia — o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate.

Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sânge și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață: piele sensibilă la soare — la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare, factori genetici — prezența a numeroase alunițe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate, arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, obiceiul bronzării artificiale, la solar.

‘Un viitor fără pată!’ a fost prima campanie de comunicare și informare despre melanom în România inițiată și derulată de FABC. Campania își propune informarea publicului, în special a tinerilor, conștientizarea pericolelor cancerului de piele.