Scriitorul român Claudiu M. Florian, printre câştigătorii Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016

Publicat: Miercuri, 06 Aprilie 2016 19:19 // Actualizat: Miercuri, 06 Aprilie 2016 19:38 // Sursa: romaniatv.net

Scriitorul român Claudiu M. Florian a fost desemnat marți laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016. El a fost premiat pentru cartea ''Vârstele jocului. Strada cetății'', publicată de editura Cartea Românească, în 2012, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România pe site-ul său.

În acest an, 12 autori din întreaga Europă au primit Premiul UE pentru literatură. Alături de autorul român, lista îi include pe Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia-Herțegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bjorn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) și Jesús Carrasco (Spania).

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, i-a felicitat pe laureații ediției 2016. ''Literatura și posibilitatea de a scrie în completă libertate ne permit să ne înțelegem reciproc și să conviețuim mai bine, lucruri care sunt mai importante acum ca oricând. Acesta este motivul pentru care vom continua să sprijinim traducerea, publicarea, vânzarea și lectura operelor literare străine", a declarat acesta.

Premiile vor fi înmânate câștigătorilor în data de 31 mai, la Bruxelles, de comisarul european Tibor Navracsics și de dna Silvia Costa, președintele comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European. Fiecare laureat va primi un premiu de 5.000 de euro și va beneficia de promovare la târguri internaționale de carte, cum ar fi Londra, Frankfurt și Paris.

Lansat de Comisia Europeană în 2009 și organizat în parteneriat cu asociațiile profesionale de carte, Premiul UE pentru literatură (EUPL) recompensează, în fiecare an, pe cei mai buni autori debutanți din 12 țări europene. Sprijinit prin programul "Europa creativă", el promovează diversitatea culturală și lingvistică în Europa.

Originar din localitatea Rupea, județul Brașov, Claudiu M. Florian a studiat limba și literatura germană la Universitatea din București. Ulterior, el a absolvit cursurile de master ''Studii umane interdisciplinare de limba germană'' (1996, Universitatea București) și ''Istorie contemporană'' (Universitatea Bielefeld, Germania). Începând cu 2002, el lucrează în Ministerul Afacerilor Externe, întâi în România, apoi ca atașat cultural și de presă al Ambasadei României la Berlin (2004-2009) și ca angajat al Ambasadei României de la Berna (din 2010 până în prezent).

2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 apr 19:38
... Scriitorul român Claudiu M. Florian a fost desemnat marți laureat al Premiului...
06 apr 19:38
...laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatură 2016. El a fost premiat pentru cartea ”Vârstele jocului. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
1
EUR
4.6571
RON
19 Dec
noapte -5 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H