Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis: Profesorii cer modificarea, de urgenţă, a Legii Educaţiei

Mai mulţi profesori din Bistriţa cer modificarea Legii Educaţiei. Dascălii i-au transmis deja președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă solicitând modificarea metodologiei prin care se ocupă posturile de inspector școlar.

24 feb. 2015, 13:31
Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis: Profesorii cer modificarea, de urgenţă, a Legii Educaţiei

Profesorii din Bistriţa vor modificarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, potrivit voceatransilvaniei. Dascălii consideră că actul normativ a fost făcut doar ca „minunatul concurs să fie câștigat de cine trebuie”.

Stimate Domnule Președinte,

Doriți, dorim cu toții o altfel de Românie. Mai bună, mai curată, mai sigură și mai frumoasă, cu oameni capabili, apți să producă metamorfoza mult așteptată. Ca Dascăl știți și Dumneavoastră la fel de bine că factorul hotărâtor în asigurarea schimbării este unul singur – ȘCOALA! Dacă modificarea de substanță, c u caracter ireversibil, nu are loc în acest principal domeniu de acțiune, totul e doar praf în ochii oamenilor și deziluzia va fi direct proporțională cu așteptarea, greu suportată de-a lungul ultimului sfert de secol. Există astfel riscul ca totul să se năruie ca un castel de nisip„, aşa începe scrisoarea deschisă, semnată de profesorul Mircea Seleușan-Bătrânu, reprezentantul Grupului de inițiativă – DASCĂLII XXI –ROMÂNIA.

Profesorii atrag atenția asupra faptului că graba Ministerului de a pune la punct noua metodologie de numire a noilor inspectori școlari generali și directori CCD ridică semne de întrebare.

Vor fi unși pe posturi înainte de Paști cu siguranță! Aceasta înseamnă că ‘politicul’ nu acceptă certitudini și nici specialiști cinstiți și adevărați ca manageri de instituții pe 4 sau 5 ani! Știm cu toții ce s-a întâmplat cu vestiții ‘șefi de deconcentrate’, ba la birou, ba acasă, cu procese câștigate în instanțe și cu situația hilară de a avea doi sau mai mulți șefi concomitent! Evident, cu asemenea oameni ne vom putea lua adio de la orice tentativă de reformă în învățământ!„, mai scris dascălii.

Soluția propusă de profesori ar fi ca inspectorii școlari și directorii CCD să fie aleși prin vot direct și secret, de către colectivele de profesori. „Trebuie ALEȘI de către colegii din colectivul din care fac parte, prin VOT DIRECT și SECRET! Astfel, directorii, directorii adjuncți, inspectorii școlari, inspectorii școlari generali și adjuncții lor, directorii CCD vor fi ALEȘI!, nu IMPUȘI sau scoși din jobenul unui CONCURS…cel puțin îndoielnic! Experiența pozitivă a anilor ’90 ne arată că, în procent de peste 90%, noii șefi ALEȘI corespund cu adevărat funcției pe care o ocupă”, se mai arată în scrisoarea citată.

Scrisoarea integrală adresată lui Klaus Iohannis poate fi citită aici.