Majorarea accizei la combustibil de la 1 aprilie, la mâna parlamentarilor

Parlamentarii pot răsturna soarta accizei la combustibil. Ordonanţa privind intrarea în vigoare a accizei majorate cu 7 eurocenţi pentru combustibil la 1 aprilie este astăzi pe ordinea de zi a deputaţilor şi se anunţă un scandal monstru. Asta în contextul în care Opoziţia, în frunte cu PNL, este împotriva majorării accizei şi vrea să schimbe legea în Parlament. 

RomaniaTV.net
01 apr. 2014, 08:20
Majorarea accizei la combustibil de la 1 aprilie, la mâna parlamentarilor

Liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a anunţat că PNL nu va vota OUG 102/2013, care prevede intrarea în vigoare a accizei majorate cu 7 eurocenţi pentru combustibil şi nici OUG 111/2013 care prevede intrarea în vigoare a majorării accizei pe combustibil de la 1 aprilie. 

„Nu votăm scumpirea benzinei şi motorinei pentru că nu avem nicio garanţie că premierul Ponta va direcţiona banii rezultaţi din majorarea accizei către construcţia de autostrăzi, către lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii rutiere din România, aşa cum se stabilise iniţial. Guvernul Ponta acţionează haotic, sunt declaraţii contradictorii, din partea premierului, a ministrului de Finanţe, a ministrului Transporturilor privind modul de utilizare a acestor bani”, a declarat Liderul parlamentarilor liberali, George Scutaru.

În opinia liderului parlamentarilor liberali, „prin adoptarea acestei măsuri, Guvernul Ponta şi PSD îi vor duce pe români la sapă de lemn, vor conduce ţara spre dezastru economic şi vor compromite trendul ascendent de creştere economică înregistrat de România în anul 2013. Singurul scop al premierului Ponta si al PSD este să guverneze strict în interes propriu, în folosul baronilor locali social-democraţi, nu pentru români, şi doar pentru a-şi duce la capăt proiectul lor ascuns. Acest proiect este ca Victor Ponta să ajungă preşedinte, iar PSD să acapareze puterea totală, chiar dacă pentru asta vor duce ţara la dezastru”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Şi deputatul Ludovic Orban este de părere că „introducerea accizei, mai ales pe fondul tensiunii politice generate de circul mediatic realizat de cei doi actori politici disperaţi: Traian Băsescu şi Victor Ponta riscă să genereze un puseu inflaţionist. Data de 1 aprilie nu este numai data la care Guvernul introduce acciza suplimentară pe combustibil, ci este şi data la care creşte preţul energiei electrice şi cel al gazelor. Pe fondul tensiunii politice generate, riscul apariţiei unui puseu inflaţionist este extrem de mare.(…) Întreaga populaţie va avea de suferit ca urmare a introducerii accizei (…) Am convingerea că Guvernul doreşte micşoarea puterii de cumpărare a românilor şi umflarea artificială a bugetului de stat pentru a se alimenta clientela politică în apropierea alegerilor”, a declarat deputatul PNL Ludovic Orban.

Totodată, parlamentarul liberal a subliniat că Victor Ponta şi Traian Băsescu au făcut amândoi un spectacol jalnic pe tema accizei, invadând spaţiul media. 

Şi preşedintele Traian Băsescu s-a opus majorării accizei la combustibil. Şeful statului i-a solicitat, luni, premierului Ponta să renunţe la accizarea suplimentară a carburanţilor şi a afirmat că accizarea poate fi evitată prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare, indicând sistemul defectuos de colectare a taxelor. 

Premierul Victor Ponta a comentat solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, recomandându-i şefului statului să îşi termine mandatul fără a mai oferi lecţii Guvernului.