Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se aplică de la 1 iulie. Ce investiţii poţi face

Firmele vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit in echipamente noi, incepand din 1 iulie si pana la 31 decembrie 2016 inclusiv. Masura care va intra in vigoare saptamana viitoare cuprinde o serie de conditii care ii limiteaza aplicabilitatea, astfel ca nu va putea fi folosita de un numar mare de societati si nici beneficiile nu vor fi importante, sustin specialistii. Aflati din sinteza urmatoare cum se va calcula scutirea de impozit de profit, dar si in ce situatii ar putea fi avantajoasa pentru firme.

26 iun. 2014, 08:43
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se aplică de la 1 iulie. Ce investiţii poţi face

Profitul reinvestit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, scrie avocatenet.ro.

Citeşte şi Guvernul a decis eliminarea impozitului pe venitul agricol, proporţional cu gradul de calamitate constatat

Conform actului normativ, echipamentele tehnologice pentru care nu se va platit impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe (puteti consulta documentul in fisierul atasat), folosite in scopul desfasurarii activitatii. De asemenea, echipamentele noi sunt cele care:

-nu au fost utilizate anterior datei achizitiei/punerii in functiune;
-au durata normala de functionare/durata de utilizare economica integral neconsumata, la data achizitiei/punerii in functiune.

Cum se va aplica scutirea de impozit pe profitul reinvestit?

Scutirea de impozit se va aplica asupra profitului contabil brut inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data.

Citeşte şi Contribuabilii nu se vor mai deplasa la sediul ANAF. Vor primi şi vor trimite documente în format electronic

Mai exact, in ordonanta de urgenta se mentioneaza ca profitul reinvestit caruia i se va aplica scutirea de impozit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. In plus, scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se va acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

„Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data. Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea”, se subliniaza in OUG nr. 19/2014.

Important! Daca un contribuabilul inregistreaza in evidenta contabila si surse proprii sau atrase de finantare a echipamentelor tehnologice, atunci acestea nu se vor lua in considerare pentru determinarea profitului contabil brut, se mentioneaza in HG nr. 421/2014 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.

OUG nr. 19/2014 stabileste ca scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat.

„In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit”, se precizeaza in acelasi actul normativ.

Mai multe amănunte aici.