Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. Peste 400 de manifestanţi au protestat timp de 2 ore împotriva modificării Legii Justiţiei

Peste 400 de manifestanţi s-au aflat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader.

RomaniaTV.net
23 aug. 2017, 16:54

UPDATE La protest au participat şi Dragoş Pâslaru, fost ministru al Muncii, şi Adrian Stroie, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în guvernul Cioloş.

 „Evident că o reviziure a legilor justiţiei după aproape 13 ani era necesară. E foarte surprinzator modul cum procedează acum ministrul Tudorel Toader, ieşind cu aceste anunţuri intempestive, făcând modificări de substanţă, cum ar fi trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, limitarea competenţei DNA, toate sunt modificări substanţiale, care nu pot fi anunţate pur şi simplu peste noapte. Cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să dea înapoi şi să ţină cont de reacţiile societăţii”, a declarat Adrian Stroie, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

 „Este o altă încercare abruptă de a modifica puterile în stat. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, prin propunerile pe care le-am văzut la Ministerul Justiţiei, afectează prerogrativele preşedintelui şi creează, prin mutarea Inspecţiei Judiciare şi prin modul în care sunt sancţionaţi judecătorii şi procurorii, o presiune generală asupra magistraţilor , ceea ce va afecta actul de justiţie. Este regretabilă această mişcare a Ministerului Justiţiei, arată reaua intenţie a PSD-ALDE în ceea ce priveşte modul de tratare a echilibrului puterilor în stat”, susţine Dragoş Pâslaru, fost ministru al Muncii în guvernul Cioloş.

 UPDATE Peste 400 de manifestanţi protestează în Piaţa Victoriei şi scandează „Tudorel- demisia” şi „Nu plecăm”.

UPDATE Numărul a crescut la peste 200 de protestatari. Unii dintre ei s-au aşezat pe asfalt şi au blocat traficul pe artera care trece prin faţa Palatului Victoria. 

 UPDATE „Ceea ce vrea să facă ministrul Justiţiei este un atac la statul de drept, să politizeze justiţia. Vrea să ia dreptul preşedintelui de a numi şefii din justiţie. Mi se pare că suntem prea puţini, cred că lumea e moleşită, există o amorţeală generală, nu ştiu din ce cauză. Ar trebui să se gândescă că este vorba de toţi cei care vor să trăiască în această ţară”, spune Emanuela, pensionară.

 „Am ieşit în stradă pentru că îmi doresc ca acest guvern să cadă odată pentru totdeauna. Nu doar Toader trebuie să demisioneze, cu tot guvernul lui Draganea. Dragnea l-a dat la o parte pe Grindeanu că nu mai asculta şi acum ministrul justiţiei vrea să îi retragă lui Iohannis dreptul de a mai hotarî care să fie şefii din justiţie. Mi se pare că suntem de toată jenă. Noi o să ieşim în stradă, aşa cum am făcut şi în ianuarie”, susţine Dragoş, 32 de ani.

 „Am crezut că experienţa de astă iarna ar fi trebuit să fie suficientă pentru domnii guvernanţi. Dar dacă trebuie să le reamintim, o facem. Nu este posibil să tot încerci să controlezi justiţia prin orice mijloace, să vrei să politizezi chiar tot. Tot Occidentul ne arată cu degetul. Eu am ieşit pentru a cere demisia acestui guvern, care creează numai probleme de când s-a instalat la Palatul Victoria”, spune Anca, 29 de ani.

UPDATE În piaţă au venit şi echipaje de jandarmi care au instalat garduri de protecţie. Mulţimea scandează „PSD – Ciuma roşie” şi cântă imnul naţional.

UPDATE Peste 100 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader. Protestatarii au vuvuzele şi tobe, iar unii dintre ei flutură drapele tricolore. De asemenea, a fost adus şi un manechin în zeghe.

Protestatarii scandează „PSD – ciuma roşie!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi!” şi „Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!”.

Potrivit descrierii evenimentului, protestele sunt anunţate pe fondul propunerilor de modificare a Legii Justiţiei prezentate, miercuri, de ministrul Justiţiei Tudorel Toader. 

„Guvernarea PSD a poruncit, Tudorel Toader s-a executat!. După marțea neagră, propunerile de masacrare ale legilor Justiției prezentate astăzi de ministrul Justiției sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA și justiției independente. Un om care spune răspicat „REZIST!” face mai mult pentru viitorul țării decât un guvern și o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piața Victoriei în această seară. Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupție riscă să devină istorie fără implicarea noastră”, scrie pe Facebook în prezentarea evenimentului intitulat „Vino în piaţă! Justiţia e în pericol!”.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis: Propunerile prezentate de ministrul Justiţiei sunt un atac asupra statului de drept

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Aceste propuneri au provcat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. 

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.                     

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.