EXAMENUL DE ADMITERE LA LICEU ar putea fi reintrodus. Voi ce părere aveţi? SONDAJ

BAC 2015, BACALAUREAT 2015, REZULTATE BAC, REZULTATE BACALAURET. Ideea reîntroducerii admiterii în liceu a fost adusă în discuţie weekend-ul trecut la întâlnirea ce a avut loc la Guvern între liderii sindicatului din învăţământ şi Comisia de dialog social.

27 apr. 2015, 06:28
EXAMENUL DE ADMITERE LA LICEU ar putea fi reintrodus. Voi ce părere aveţi? SONDAJ

BAC 2015, BACALAUREAT 2015, REZULTATE BAC, REZULTATE BACALAURET. Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat că pe agenda discuţiilor de la Guvern din weekend s-au aflat problema pensionării la cerere, decontarea navetei, eliminarea costului standard, chestiunea salarizării celor 50.000 de persoane din sectorul nedidactic, care indiferent de vechime sunt plătite la fel.

„Nu am intrat în amănunte, pentru că este foarte mult de discutat, dar am propus ca în noul proiect al Legii educaţiei să fie prevăzută şi reintroducerea admiterii la liceu”, a declarat Hancescu, potrivit cugetliber.ro.

Pentru anul şcolar 2015-2016, admiterea în liceu este prevăzută a avea loc printr-un algoritm ce ia în calcul 25% mediile din cei patru ani de gimnaziu şi 75% media de la Evaluarea naţională.

Directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, prof. Gheorghe Moraru a declarat că Alianţa Colegiilor Centenare a propus de multă vreme un alt gen de admitere.

„Ideea noastră era de a micşora ponderea mediilor din gimnaziu şi a Evaluării Naţionale la 70% şi adăugarea unui examen susţinut la liceu, dintr-o disciplină de specialitate. Astfel, avem ocazia să ne selectăm viitorii elevi, chiar dacă părinţii ar comenta apariţia a încă unui examen”, a mai spus prof. Moraru.

Pe de altă parte, prof. Camelia Ciurescu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, afirma că actualul sistem de admitere este în defavoarea elevului, întrucât acel 25% îi obligă pe copii la un efort sus-ţinut în mod egal şi pentru materii precum muzica, educaţia fizică sau desenul.

Prof. Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, împărtăşeşte opinia colegilor săi, fiind de părere că o admitere la liceu ar fi o variantă mai fericită decât ceea ce se întâmplă acum.

CITEŞTE ŞI: BACALAUREAT 2015. Elevii vor fi monitorizaţi audio în sălile de examen

BACALAUREAT 2015 EDU.RO. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, înscrierea pentru examenul de BACALAUREAT 2015 va avea loc între 25-29 mai.

Calendarul examenului de BACALAUREAT 2015 – sesiunea iunie-iulie 2015:

  • 8 – 10 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 10 – 12 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 15 – 19 iunie – Evaluarea competenţelor digitale
  • 22 – 26 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 29 iunie – Limba şi literatura română
  • 30 iunie – Limba şi literatura maternă
  • 1 iulie – Proba obligatorie a profilului
  • 3 iulie – Proba la alegere a profilului şi specializării
  • 6 iulie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
  • 6 iulie – Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 7 – 9 iulie – Rezolvarea contestaţiilor 10 iulie – Afişarea rezultatelor finale

Calendarul examenului de BACALAUREAT 2015 – sesiunea august-septembrie 2015:

  • 13 – 17 iulie – Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 17-18 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 17-18 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 18-19 august – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 20 – 21 august – Evaluarea competenţelor digitale
  • 24 august – Limba şi literatura română
  • 25 august – Limba şi literatura maternă
  • 26 august – Proba obligatorie a profilului
  • 28 august – Proba la alegere a profilului şi specializării
  • 31 august – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 1-2 septembrie – Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 septembrie – Afişarea rezultatelor finale

CITEŞTE ŞI: Ministrul Educaţiei: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diplomă de Bacalaureat

BACALAUREAT 2015. Ministerul Educatiei a publicat la începutul acestei luni, in Monitorul Oficial, ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national – 2015. Cu toate că ministrul Remus Pricopie a dat asigurări, pe 14 septembrie, că „pentru anul şcolar viitor, pentru examenul de Evaluare naţională şi Bacalaureat nu avem nicio schimbare din punct de vedere al structurii examenelor„, lucrurile nu stau deloc aşa.

Se schimba programa de bacalaureat pentru matematica şi Limba si literatura Italiana materna. Programa de anul acesta prevede ca elevii de clasa a XII-a de la specializarea Stiintele Naturii să facă 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 4 ore cum era trecut in programa pana acum.

 Elevii care susţin anul viitor examenul de bacalaureat trebuie să ştie că li interzice să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaţilor orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Structura anului şcolar 2014-2015. Vezi câte ZILE DE VACANŢĂ au elevii anul viitor şi când se susţin tezele

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Candidații care încalcă regulile menționate vor fi ELIMINAŢI din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

CITEŞTE ŞI: Ce SCHIMBĂRI importante îi aşteaptă pe elevi în 2014-2015

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen„, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

BACALAUREAT 2015- Profesorii verifică IMEDIAT înregistrările video după fiecare probă

În vederea asigurării desfășurării corecte a examenului de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen și comisiile de bacalaureat județene/a municipiului București verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv.

Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile care se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen.

BACALAUREAT 2015– Reguli stricte şi pentru profesori

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen și de evaluare, inclusiv persoanele de contact/informaticienii, sunt selectate din alte unități școlare decât cele din care provin candidații arondați centrelor.

Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, care au săvârșit abateri, respectiv au fost sancționate.

SUBIECTE BACALAUREAT 2015 EDU.RO la toate materiile. Ministerul Educaţiei a publicat modelele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2015.

Modelele de subiecte la BACALAUREAT 2015, la LIMBA ROMÂNĂ, nu vor crea probleme liceenilor, pentru că, spun profesorii, acestea sunt de dificultate medie.

PROGRAMA limba şi literatura română pentru BACALAUREAT 2015. Ce trebuie să înveţe elevii

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil real

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil uman

Modelele de subiecte la BACALAUREAT 2015, la MATEMATICĂ:

S-a schimbat PROGRAMA la MATEMATICĂ pentru BACALAUREATUL din 2015. Ce modificări s-au făcut

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil real, mate-info

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil real, ştiinţele naturii

BACALAUREAT 2015VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil tehnologic

Modelele de subiecte la BACALAUREAT 2015, la PROBA LA ALEGERE:

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ISTORIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la GEOGRAFIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la CHIMIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la FIZICĂ

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la INFORMATICĂ

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ANATOMIE-BIOLOGIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ŞTIINŢE SOCIO-UMANE

Schimbări MAJORE pentru elevii care dau anul viitor BACALAUREATUL. Vezi CALENDARUL şi PROGRAMA