Se dă startul la vânătoarea şacalilor şi mistreţilor din Delta Dunării

Vânătoarea de extracţie a mistreţilor şi şacalilor din Delta Dunării va începe luni, conform programului stabilit în luna august de Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.

22 nov. 2018, 14:20
Se dă startul la vânătoarea şacalilor şi mistreţilor din Delta Dunării

„Deja anunţăm unităţile administrativ teritoriale unde vor fi zonele de vânătoare. Am anunţat colegii de la Ministerul de Interne să ia în calcul aceste perimetre pentru a asigura securitatea pe zonele respective. Direcţia Silvică a creionat calendarul vânătorilor şi vom vedea ce e în teren”, a afirmat guvernatorul Muşetescu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei, în RBDD există circa 1.300 de mistreţi şi aproximativ 2.000 de şacali.

Judeţul Tulcea a avut în acest an cele mai multe focare de PPA din România, însă în ultima lună nu au mai anunţat nicio suspiciune de virus.

Primele focare de PPA au apărut în judeţ la începutul lunii iunie a acestui an, în localităţile situate pe braţul Chilia al Dunării, care constituie frontieră între România şi Ucraina. Până la începutul lunii trecute, virusul a fost confirmat în peste 500 de gospodării din circa 75 de localităţi, iar pentru eliminarea pericolului răspândirii acestuia medicii veterinari au decis sacrificarea preventivă a suinelor din circa 50 de localităţi.

Conform unei decizii adoptată la 1 august de Comitetul ministerul pentru situaţii de urgenţă privind combaterea PPA, în ariile naturale protejate, inclusiv în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, la fel ca în judeţul Constanţa şi în Insula Mare a Brăilei şi în Balta Ialomiţei, toţi mistreţii şi prădătorii, cu excepţia speciilor aflate pe cale de dispariţie, trebuie ucişi.

Societatea Ornitologică Română a susţinut însă într-un comunicat că intensificarea vânătorii de mistreţi şi de prădători în România poate să extindă focarele de PPA, contrar voinţei autorităţilor române şi a recomandărilor Uniunii Europene în cazuri de identificare a unor focare.