Se dau bani de la stat: subvenţie de 2250 de lei pentru firmele care angajează şomeri sau absolvenţi DOCUMENT

Ministrul Muncii a anunţat marţi seară noi subvenţii de la stat pentru combaterea şomajului. Aestea sunt prevăzute într-un proiect de ordonanţă de Guvern aflat pe circuitul de avizare, a anunţat Lia Olguţa Vasilescu.

19 iun. 2018, 15:55
Se dau bani de la stat: subvenţie de 2250 de lei pentru firmele care angajează şomeri sau absolvenţi DOCUMENT

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a prezentat marţi seara un Proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, prin care urmează să se majoreze subvenţiile acordate firmelor care angajează şomeri şi persoane defavorizate.

„Strategia Ministerului Muncii nu mai este de a sprijini pe cei care au capacitatea de muncă dar nu vor să o facă”, a precizat Vasilescu.

Astfel, se vor acorda 2250 de lei lunar, aproximativ 500 de euro, angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social. Banii vor fi oferiţi pentru fiecare persoană angajată, pe o perioadă de până la 5 ani, indiferent de studiile persoanei angajate.

„Faţă de anul trecut statul dublează subvenţiile acordate angajatorilor”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Sumele vor fi oferite şi pentru angajarea de tineri absolvenţi, de orice forma de educaţie, şcoala profesională, liceu, facultate, tineri greu angajabili, marginalizaţi, ucenici, indiferent de vârstă şi stagiari, persoane cu handicap şi persoane aflate în apropierea vârstei de pensionare, care îşi găsesc mai greu un loc de muncă, potrivit ministrului.

”Bineînţeles că angajatorii vor putea oferi o sumă mai mare decât cea acordată de stat pentru fiecare nou angajat, astfel încât salariile din România să se apropie de valoare celor oferite în alte ţări europene şi să determine stoparea exodului forţei de muncă”, a spus Vasilescu.

Ministrul a anunţat că, faţă de anul trecut, statul dublează subvenţiile pe care le oferă angajatorilor şi aşteptă o scădere a şomajului, chiar dacă acesta este la minimul istoric de după Revoluţie, ceea ce va duce la ocuparea persoanelor inactive, care sunt asistate social.

”După adoptarea OUG, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va acorda subvenţiile către angajatori şi va derula o campanie de informare pentru tot mediul de afaceri, astfel încât banii să fie absorbiţi cât mai rapid”, a spus Vasilescu.