Se dau TICHETE SOCIALE de 200 lei de persoană pentru cumpărături. CUM îţi faci dosarul şi CINE este eligibil

Bucureştenii pot primi tichete sociale de câte 200 de lei de persoană, dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii. Tichetele sociale urmează să ajungă la cei eligibili până de Crăciun, ele fiind valabile timp de un an. 

16 aug. 2016, 03:38

De tichetele sociale pot beneficia atât persoanele singure, cât şi familiile defavorizate, în urma unei anchete sociale efectuată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 4. 

Ce familii pot obţine tichete sociale, la Bucureşti

Valoarea tichetelor sociale variază între 150-200 de lei de persoană, în funcţie de venitul obţinut, după cum urmează:

– 200 lei pentru persoana singură care are un venit lunar situat sub 400 de lei

– câte 200 de lei pentru fiecare membru din familia care are un venit net lunar sub 400 lei/membru

– 150 lei pentru persoana singură care are venitul net lunar cuprins între 401 lei şi 2/3 din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată

– câte 150 lei pentru fiecare membru din familia care are venitul net lunar cuprins între 401 lei şi 2/3 din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. 

CITEŞTE ŞI Se pot depune cereri pentru pachete sociale de 120 de lei. CINE este eligibil şi ce condiţie trebuie să îndeplinească

Ce pot cumpăra beneficiarii cu tichetele sociale de la primărie

Tichetele sociale au valabilitate de un an şi pot fi folosite de beneficiari pentru a cumpăra următoarele: 

– alimente specifice sărbătorilor de iarnă

– îmbrăcăminte şi încălţăminte

– jucării şi rechizite. 

Procedura de întocmire a dosarelor şi a metodologiei de aprobare a ajutoarelor de urgenţă sub formă de tichete sociale cu ocazia Sfintelor sărbători de Crăciun au fost aprobate de Consiliul Local Sector 4. Potrivit referatului de specialitate întocmit de administraţia locală, de tichetele sociale pot beneficia aproximativ 5.000 de persoane. 

Conform documentului, scopul acordării ajutoarelor de urgenţă sub forma tichetelor sociale este de a depăşi situaţiile de dificultate care pot duce la marginalizare şi excludere socială. 

Condiţii de acordare a ajutoarelor de urgenţă sub formă de tichete sociale:

– să nu fi fost generată cu era voinţă de către familie/persoana singură

– să nu existe alte posibilităţi de sprijin din partea familiei extinse sau acestea să fi fost epuizate

– acest tip de ajutor se acordă o singură dată/sărbătoare.

Procedura de întocmire a dosarelor de acordare a ajutoarelor de urgenţă sub formă de tichete sociale familiilor sau persoanelor singure aflate în situaţii deosebite, cu ocazia sfintelor sărbători de Crăciun, Naşterea Domnului

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 4 are obligaţia de a înregistra cererile şi de a întocmi dosarele de acordare a ajutoarelor de urgenţă sub forma tichetelor sociale.

lucrători din cadrul DGASPC Sector 4 vor efectua anchete sociale la domiciliul/reşedinţa tuturor solicitanţilor. 

Pentru acordarea ajutoarelor, la nivelul DGASPC Sector 4 se vor întocmi două comisii formate din câte trei persoane numite prin dispoziţie a directorului general. Comisiile vor analiza fiecare dosar şi vor face propuneri primarului Sectorului 4 de aprobare a cererii de acordare a ajutorului de urgenţă.

Documentele necesare completării dosarelor de acordare a ajutoarelor de urgenţă sub formă de tichete sociale familiilor sau persoanelor singure aflate în situaţii deosebite, cu ocazia sfintelor sărbători de Crăciun, Naşterea Domnului

Dosarele vor conţine în mod OBLIGATORIU: cererea titularului în original, copii după actele de identitate, adeverinţă de venit pentru ultima lună sau adeverinţă de şomaj după caz, adeverinţă de alocaţie şi adeverinţă de elev unde este cazul, talon de pensie, acte din care să reiasă regimul juridic al locuinţei, adeverinţă emisă de asociaţia de locatari/proprietari cu persoanele (nominal) care locuiesc la adresă, dosar cu şină. 

LISTA COMPLETĂ a documentelor necesare pentru întocmirea dosarului de acordare a ajutoarelor de urgenţă sub formă de tichete sociale poate fi descărcat de aici.