Se extinde linia de tramvai cu 41 km. O nouă linie de tramvai la mall Băneasa – Patru noi proiecte de infrastructură în PMUD

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030 pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov a fost lansat, miercuri, în dezbatere publică de către Primăria Capitalei. Documentul propune mai multe proiecte privind modernizarea transportului în comun în detrimentul celui cu maşina, precum şi prioritizarea mijloacelor de transport public în intersecţii, dar şi extinderea liniilor de circulaţie spre periferia Capitalei astfel încât să se asigure o legătură cât mai bună cu localităţile limitrofe. 

08 feb. 2017, 10:29
Se extinde linia de tramvai cu 41 km. O nouă linie de tramvai la mall Băneasa – Patru noi proiecte de infrastructură în PMUD

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030 pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov poate fi consultat pe site-ul Primăriei, la adresa http://www.pmb.ro/ precum si la avizierul Primariei Municipiului Bucuresti.

„Ii invit atat pe bucuresteni cat si pe reprezentantii ONG-urilor interesate sa consulte documentul lansat astazi in dezbatere publica, pentru ca acesta contine proiecte extrem de importante pentru Bucuresti, dar si pentru zonele limitrofe. Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 este un document strategic, realizat cu sprijinul BERD, care propune o viziune coerenta de dezvoltare a mobilitatii in regiunea Bucuresti-Ilfov. Imi doresc ca, dupa aprobarea acestui document, sa putem trecem treptat la implementarea proiectelor, pentru ca este vorba proiecte care vor creste semnificativ calitatea vietii cetatenilor”, a precizat primarul general, Gabriela Firea:

Principalele proiecte ale Municipiului Bucuresti incluse in Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov sunt:

– infiintarea Autoritatii de Transport Metropolitan Bucuresti – Ilfov

– introducerea de benzi de circulatie cu prioritate pentru transportul public pe o distanta de 25 km

Autobuzele RATB, echipate cu emiţători pentru a avea prioritate în intersecţii. Cum se schimbă managementul traficului în Capitală

– modernizarea retelei de mijloace de transport in comun prin achizitia de 100 troleibuze, 500 de autobuze, dintre care 300 electrice si 300 de tramvaie. Proiectul mai presupune si modernizarea, extinderea infrastructurii de tramvai (41 km cale dubla) si reabilitarea a aproximativ 1.800 de statii.

– constructia de parcari de tip Park & Ride la punctele cheie de intrare in oras

Iată de ce se blochează traficul auto în intersecţiile din Bucureşti. Gabriela Firea anunţă şase noi parcări park&ride

– constructia de parcari subterane

O nouă parcare subterană de aproape 1.000 de locuri, în centrul Capitalei. Zona de la suprafaţa va fi exclusiv pietonală

– crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni si biciclisti in centrul orasului, concomitent cu modernizarea spatiul urban public

– amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste de biciclete si locuri de parcare pentru biciclete), precum si extinderea sistemului de inchiriere biciclete (bike-sharing).

– se vor imbunatati conditiile de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusa, se vor realiza pasaje pietonale subterane

va fi imbunatatit sistemul de management al traficului.

CITEŞTE ŞI O nouă linie de metrou în Capitală, între Rahova şi Colentina. Ce prevede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

O nouă linie de metrou ar putea fi construită în Capitală, până în anul 2030, prevede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Bucureşti-Ilfov 2016-2030, document ce urmează să fie supus votului consilierilor generali la sfârşitul acestei luni. De asemenea, magistrala 2 de metrou s-ar putea extinde cu două staţii noi după Pipera. Magistrala 3 ar urma şi ea să fie prelungită cu patru staţii în Militari, până la Autostrada Piteşti. Detalii, aici. 

Municipalitatea a anuntat ca vor fi incluse patru noi proiecte in Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD): 

In urma analizelor aprofundate realizate în ultimele luni, reprezentanții Primăriei Municipiului București vor solicita includerea in PMUD, a inca patru proiecte de maxima importanta pentru mobilitatea cetatenilor, proiecte care vizeaza decongestionarea traficului in zonele cu maxima expansiune.

1. Este vorba despre supralargirea strazii Prelungirea Ghencea, intre str. Brasov si soseaua de centura a Municipiului Bucuresti si realizarea unui terminal intermodal comun cu viitoarea statie de tren din zona Haltei Bariera Domnesti.

2. Un alt proiect vizeaza modernizarea străzii Barbu Vacarescu si a strazii Av. Alex.Serbanescu (sistem rutier si cale rulare tramvai) de la Sos. Stefan cel Mare pana la Bd. Aerogarii si prelungirea liniei de tramvai pana la Zona Comerciala Baneasa.

3. Se mai propune modernizarea sistemului rutier si a liniei de tramvai pe bd. Dimitrie Pompeiu si prelungirea pana la str. Barbu Vacarescu, pentru asigurarea unei legaturi directe cu un mijloc de transport rapid, nepoluant si de mare capacitate, a zonei de birouri Pipera (aflata in plina expansiune) cu zona de Nord a Capitalei.

4. Al patrulea proiect se refera la modernizarea Soselei Petricani, intre Bulevardul Lacul Tei si sensul giratoriu de la intersectia cu Bd. Pipera, atat pentru sistemul rutier cat si pentru calea de rulare a tramvaiului.

Primaria Capitalei precizeaza ca in perioada de dezbatere publica, toti cetatenii, ONG-urile sau persoanele juridice pot face sugestii cu privire la acest proiect si isi pot exprima opiniile in ceea ce priveste imbunatatirea proiectului de hotarare.

Municipalitatea va analiza toate recomandarile referitoare la acest proiect de hotarare, prin completarea, modificarea si, ulterior, definitivarea actului normativ care va fi supus votului consilierilor generali.

CITEŞTE ŞI Cum va fi reconfigurat centrul Capitalei. 19 proiecte care schimbă „inima” Bucureştiului, votate de CGMB

Consilierii generali au aprobat, încă de anul trecut, indicatorii tehnico-economici pentru 19 proiecte care vizează schimbarea centrului Capitalei, atât pentru pietoni cât şi pentru şoferi, fiind amenajate mai multe parcări subterane, piaţete şi bulevarde din centru, plus construirea a două muzee. Astfel, cartierul Rahova va fi reintegrat în centrul Capitalei, pe aici urmând să fie amenajat un traseul pietonal care va face legătura cu Piața Unirii și Piața Romană. Piața de Flori va fi modernizată, aici fiind construită şi o parcare subterană. De asemenea, municipalitatea propune și amenajarea unui parc în spatele Palatului de Justiție, reconstruirea Podului Calicilor, dar și construirea unui parcaj subteran. Mai multe, aici.