Se închid şcoli în Bacău, Galaţi şi Vrancea din cauza intemperiilor

Judeţul Bacău se află sub avertizare de cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit pentru evacuarea apei din mai multe curţi şi subsoluri de bloc, de pe drumuri şi dintr-un pasaj, până acum nefiind afectate locuinţe. Totodată, din cauza ploilor şi a vântului puternic, şase localităţi din judeţ au rămas fără energie electrică.

RomaniaTV.net
12 oct. 2016, 09:05

UPDATE: Cursuri suspendate și în unități din Vrancea și Galați

Cursurile au fost suspendate și în două școli din Vrancea, după ce ploile au inundat curțile unităților de învățământ. E vorba de unitățile din Bogja și Bordeasca.

Tot în Vrancea, 5 persoane au fost evacuate din localitatea Tătăranu și se ia în calcul evacuarea altor 20 de familii dintr-o localitate situată lângă un râu care a ieșit din matcă, a declarat prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea, va merge în zonele afectate.

Bilanțul în Vrancea până la această oră: peste o sută de gospodării din 11 localităţi au fost inundate. Apa a intrat în 40 de case. În zonele afectate au fost mobilizați zeci de pompieri.

UPDATE: În județul Galați situație este critică. Hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații în bazinele hidrografice Suhu și Geru.

Avertizarea este valabilă până diseară la ora 21.

”Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Suhu și Geru, judeţul Galați. Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Suhu” anunță INHGA.

În două localități din Galați – Corni și Valea Mărului – școlile au fost închise.

Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, a cerut, miercuri, evacuarea tuturor unităţilor de învăţământ, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Într-o postare pe un site de socializare, edilul le cere părinţilor să-şi ia copiii de la şcoală.

„Pentru a evita orice situaţii cu potenţial de risc pentru copii, vă anunţ că am luat decizia ca, începând cu ora 11.00, toate unităţile de învăţământ din municipiul Bacău să fie evacuate. Toţi copiii pot pleca acasă! Îi rog pe părinţi să îşi ia copiii de la unităţile de învăţământ!”, a scris primarul Cosmin Necula.

A urmat o circulara de la Inspectoratul Scolar Bacau prin care a fost anuntata sistarea cursurilor in toate unitatile de invatamânt incepând cu ora 11, relateză B1. Părinții s-au alertat după ce au văzut mesajul publicat și au început să circule tot felul de mesaje și zvonuri precum că barajul de la Valea Uzului s-ar putea rupe, conform desteptarea.ro.

Oamenii s-au panicat și au început să publice sute de mesaje și să-l întrebe pe primar dacă într-adevăr se va rupe barajul. Ulterior, el a revenit cu un mesaj în care susține că ”această măsură are un caracter preventiv, nu este o situație de criză”.

”Vă rog să nu credeți în zvonuri sau mesaje panicante. Datorită ploii care continuă să cadă, există riscul ca subsolurile și curțile școlilor, să fie inundate. Pentru a evita orice disconfort cauzat copiilor, s-a luat această măsură cu caracter PREVENTIV. Singurele instituții abilitate să vă dea informații corecte în această perioadă aflată sub incidența codului portocaliu sunt ISU, Poliția, Primăria și Jandarmeria”, a mai scris primarul.

COD PORTOCALIU şi GALBEN de vreme rea. Vor fi ploi, lapoviţă, ninsori şi vânt puternic