Se întâmplă şi în România. Dr. Lucian Dorobanţu, avangardă în chirurgia cardiovasculară din România

Intr-o Românie mai curând descurajată de a mai face lucruri de orice fel, intr-un sistem medical controversat, mai există nişte oameni care vor să facă lucruri altfel in medicina românească. Este vorba de medici, care in ciuda faptului că li s-a spus in nenumărate rânduri să plece, să işi găsească rostul in altă parte, ei insistă să rămână aici. Şi să facă lucruri cum ştiu ei mai bine, cu ambiţie, cu profesionalism, onest şi cu respect pentru pacientul român. Ceea ce şi fac, zi de zi, în spitalele în care profesează, sperând ca prin munca lor să puna câte o cărămidă la ceea ce ar trebui să fie o normalitate, un sistem care să aducă binele. Şi nu aşteaptă elogii de la nimeni. O fac pentru că au fost pregatiţi pentru meseria lor, pentru provocările pe care aceasta le presupune, pentru lupta pentru viaţa fiecărui om al cărui destin îl ţin, la propriu, în propriile mâini.

18 mai 2016, 11:31
Se întâmplă şi în România. Dr. Lucian Dorobanţu, avangardă în chirurgia cardiovasculară din România

Aşa cum zilnic scriem despre partea intunecată în sistemul acesta medical, aşa am vedea onest să scriem şi despre partea sa luminoasă, despre această mâna de medici, care se incăpăţânează să rămână aici şi să facă performanţa in România. Ca demers de normalitate, ca speranţă că mai avem o şansă, noi, cei care nu ne putem trata în străinătate.

Se poate vorbi de avangardă in chirugia cardiacă in Romania anului 2016, in contextul si sistemul de medicina actual? Cum ati răzbit, cum reusiţi să faceţi perfomanţă la acest nivel?

Este vorba despre curaj, ambiţie şi de o doză de noroc. Totul porneşte de la curajul de ne asuma schimbarea şi din faptul că şi în carieră avem de a face cu alegeri, la un moment dat. Este vorba de a alege, de exemplu, între a ramâne în sistemul de stat versus o clinică sau un spital privat, în care să poţi avea acces la aparatură de ultimă generaţie, la expertiză şi expunere internaţională la tot ce inseamnă medicină cardiovasculară de avangardă şi in general de a funcţiona într-un sistem cu proceduri si reguli, care să asigure un flux corect de evaluare a pacientului, de oferire a celor mai potrivite soluţii in tratarea afecţiunii lui, de soluţii integrate de chirurgie şi tratament, precum şi de urmărirea post-operator a pacientului. Este foarte importantă integrarea acestor servicii, care din fericire, există si in România in acest moment„, subliniază Dr. Dorobanţu.

În spitalul în care operează, primul centru privat de excelenţă in cardiologie si chirurgie cardiacă din România, recunoscut ca reper pentru portofoliul de intervenţii minim invazive de ultimă generaţie, Dr. Dorobanţu operează zilnic plastii, respectiv reparare de valvă mitrală și aortică, operații rare în România, înlocuiri (protezări) valvulare, bypass aorto-coronarian standard și integral arterial, înlocuiri de aortă și rădăcină aortică cu și fără prezervare de valvă aortică nativă, cura chirurgicală a complicațiilor mecanice ale infarctului acut de miocard, a disecțiilor de aorta, etc.
Şi pentru că s-a aflat tot timpul în avangarda specialităţii, din anul 2015 Dr. Lucian Dorobanţu coordonează unul din cele 5 centre din Europa specializate în diagnosticul şi tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice.

Aceasta este o maladie extrem de raspândită, prevalenţa acesteia fiind de 0.2% din populaţia generală. Conform unui articol apărut în 2016 în American Journal of Medicine, cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este cauza cea mai frecventă de moarte subită in rîndul tinerilor atleţi. Ghidurile americane şi europene recomandă ca tratamentul chirurgical al formei sale obstructive să fie făcut doar în centre cu experienţă, insă datorită complexităţii intervenţiilor expertiza mondială in domeniu este limitată, centrul deschis in România este deci cu atît mai prodigios.

De ce sunteţi incă aici şi nu in State sau undeva in Europa? De ce acum şi nu peste 10 ani, când vă puteaţi permite „aroganţa” de a veni să ne explicaţi, ca profesor de prestigiu acolo, cum stau treburile in chirurgia cardiacă de top?

În ciuda tonului meu, uşor sarcastic, mesajul Doctorului Dorobanţu şi discursul său este zdrobitor si profund uman:

Acasă e acasă. Şi nicăieri nu este ca acasă. Au şi românii dreptul la servicii de sănătate corecte. Şi au dreptul la viaţă şi la respect. Sunt insă o serie de compromisuri care le complică vieţile in fiecare zi, pentru că aceşti medici trebuie să salveze oameni şi de multe ori aici intervin chestiuni materiale, financiare, ceea ce este frustrant, atât din perspectiva pacientului, dar şi a medicului. „Nu putem face compromisuri în ce priveşte calitatea actului medical, prioritizării alegerilor făcute in favoarea alegerii unei metode în detrimentul alteia. În chirurgia cardiacă compromisurile sunt de evitat. Dacă medicina a ajuns la un anumit nivel, nu poţi să te intorci din drum. Suntem in 2016 şi trebuie să funcţionăm ca atare: medicina bazată pe dovezi este singura alternativă viabilă„, punctează Dr. Dorobanţu.

Medicina este un domeniu dinamic, trebuie sa fii conectat cu tot ce este de actualitate. Altminteri, pierzi startul şi acest lucru inseamnă a pierde bătălia pentru viaţa unui om. „Suntem intr-o luptă permanentă cu noi inşine, în primul rând, de a deveni în fiecare zi mai buni, de a aduce plus valoare muncii pe care o facem, de a decide ce este optim pentru pacienţii noştri. Vorbim aici despre o autostradă cu 2 sensuri: noi le punem la dispoziţie competenţele şi cunoştinţele noastre, ei ne oferă cea mai frumoasă recompensă, aceea de a îşi trăi in continuare povestea de viaţă. Aceasta este pentru noi recompensa supremă. Acea strangere de mană de la plecarea din spital, face cât o mie de cuvinte,” conchide Dr. Dorobanţu.

Şi poate tot cât o mie de cuvinte valorează respectul pentru aceşti oameni, ceea ce ar trebui sa ne redefinească comportamentul în faţa acestor medici, care se incăpăţânează să ne ajute să rămânem în viaţă şi să fim mai sănătoşi, aici in România, unde nimic nu mai pare sănătos şi normal.

Despre parcursul professional al Dr. Lucian Dorobantu.

Medic primar de chirurgie cardiovasculară în cadrul primului spital privat ce oferă servicii integrate de cardiologie şi chirurgie cardiacă din România, Dr. Lucian Dorobanţu coordonează primul centru specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive. Absolvent si șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Doctor in Medicina din 2008, Dr. Dorobantu a fost iniţial prim operator în cadrul Institutului de Urgență si Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu, București.

Studiile in străinătate s-au concretizat print-un masterat în Circulație Extracorporeală și Asistare Circulatorie obținut la Universitatea „Paul Sabatier” (2002, Franța). Au urmat apoi stagii succesive în plastii de valvă mitrală și aortică, bypass integral arterial, chirurgia rădăcinii aortice, dar și în chirurgie vasculară., in cadrul Spitalului CHU Rangueil din Toulouse, Franța, sub îndrumarea Prof. Yves Glock (2001-2002) şi ulterior sub îndrumarea dr. Marco Diena, de la Clinica San Gaudenzio din Italia (2006, 2007, 2008). În 2013, s-a specializat în SUA in asistare circulatorie, in transplant cardio-pulmonar si chirurgia rădăcinii aortice, sub îndrumarea Prof. Duke Cameron la Johns Hopkins Hospital, spitalul unde s-a efectuat prima operaţie pe cord din lume. Dr. Lucian Dorobanţu a propus, în premieră mondială, o nouă tehnică de angioacces la pacienții hemodializați, fistula arterio-venoasă brahio-brahială, pentru care a fost nominalizat la premiul „Young Vascular Surgeon of the Year” al Societății Europene de Chirurgie Cardiovasculară (2007). Publicarea metodei, care a avut loc în 2006, a beneficiat, un an mai târziu, de un review al revistei Nature Clinical Practice, la secțiunea „Research Highlights”. Ca responsabil de partea chirurgicală, Dr. Dorobanţu a făcut parte din echipa care a realizat prima intervenție la nivel național de montare a unui dispozitiv de asistare circulatorie tip ECMO.