Se întoarce iarna, cu zăpada mieilor: ANM anunţă ninsori şi vânt la început de săptămână

Informarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă în intervalul duminică, 11 martie, ora 14.00 - luni, 12 martie, ora 20.00 şi vizează ninsori şi intensificări ale vântului. Meteorologii România TV spun că este propbabil ca abia după data de 20 martie să spunem la revedere iernii.

RomaniaTV.net
10 mart. 2012, 10:15
Se întoarce iarna, cu zăpada mieilor: ANM anunţă ninsori şi vânt la început de săptămână

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare la început în nordul ţării, apoi în centru şi în est, unde şi vântul se va intensifica treptat, cu viteze la rafala de până la 50 – 60 km/h. La munte va ninge, iar vântul va atinge la rafala şi viteze de 70 – 80 km/h, viscolind zăpada.

Unele intensificări ale vântului se vor semnala şi în celelalte regiuni, unde precipitaţiile vor fi mixte, favorizând trecător producerea de polei.

„E o informare pe care ANM a emis-o cu privire la ninsorile care îşi vor face apariţia începând de duminică după-amiază. La început, vor fi probleme în nord, apoi şi în centru şi est, iar vântul se va intesifica până la 50 de km pe oră.
La munte va ninge, rafalele de vânt vor spulbera zăpada, în unele zone vor fi şi condiţii de polei. Este un fenomen deosebit pentru martie, dar nu e neobişnuit, pentru că în martie tradiţia populară vorbeşte despre zăpezile mieilor. Cu alte cuvinte, după 9 martie mai sunt posibile astfel de evenimente, mai ales pentru localităţile din partea de nord, dar pentru zona de sud, penteu zona Bucureştiului se prognozează pentru duminică spre luni precipitaţii sub formă de lapoviţă. Temperatura minimă va fi  0 sau -1 grad Celsius. Este o temperatură mai coborâtă pentru această perioadă, dar până la solstiţiu mai sunt posibile astfel de evenimente. Stratul de zăpadă nu va fi consistent. Iarna nu are putere, precipitaţiile nu sunt însemnate cantitativ, dar pentru zona de munte, duminică spre luni vremea va avea aspect de iarnă. E probabil ca după 20 martie să spune la revedere iernii”, a declarat meteorologul România TV, Gabi Băncilă.