Se pregăteşte un atac cibernetic devastator. NATO va activa a doua oară mecanismul de apărare colectivă

Mecanismul de apărare colectivă al NATO ar putea fi activat pentru a doua oară dacă Alianţa Nord-Atlantică este vizată de un atac cibernetic devastator, a declarat miercuri la Ottawa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

05 apr. 2018, 06:57
Se pregăteşte un atac cibernetic devastator. NATO va activa a doua oară mecanismul de apărare colectivă

‘NATO ia foarte în serios atacurile cibernetice pentru că am văzut tot mai multe de acest gen’, a declarat Stoltenberg la Ottawa, în cursul unei conferinţe de presă cu premierul canadian Justin Trudeau. ‘Atacurile cibernetice pot fi la fel de dăunătoare ca atacurile cinetice’, a spus el, informează Agerpres.

În 2014, alianţa a convenit că un atac cibernetic ar putea activa Articolul 5 al Tratatului de la Washington şi un răspuns din partea întregii Alianţe, a afirmat Stoltenberg, care a efectuat o vizită de două zile la Ottawa în cadrul căreia a avut întrevederi cu oficiali canadieni, înaintea summitului liderilor NATO de la Bruxelles.

Citeşte şi SUA acuză Iranul de un ATAC CIBERNETIC GLOBAL pentru furt de informaţii

Articolul 5 prevede în principal că un atac asupra unui membru al alianţei constituie un atac asupra tuturor membrilor. Acest articol a fost activat numai o dată în întreaga existenţă a Alianţei de 69 de ani şi anume după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.