Se renunţă la trecerea la ORA DE IARNĂ? Anunţul făcut de autorităţi

ORA DE IARNĂ 2018. Comisia Europeană a lansat la începutul lunii iulie o consultare publică privind schimbarea semestriale ale orei în Uniunea Europeană.

17 aug. 2018, 07:08
Se renunţă la trecerea la ORA DE IARNĂ? Anunţul făcut de autorităţi

UPDATE: Sondajul online lansată de Uniunea Europeană privind menţinerea sau renunţarea la practica trecerii la ora de vară a înregistrat 4,6 milioane de răspunsuri înainte de închiderea sa joi seara, a precizat vineri Comisia Europeană, potrivit dpa.

Milioane de europeni s-au pronunţat, prin intermediul sondajului, asupra eventualei sistări a practicii orei de vară, când ceasurile sunt date înainte cu o oră din martie până în octombrie, în scopul adaptării la schimbarea anotimpurilor şi sincronizarea cu orarele de vară.

La solicitarea Parlamentului European, Comisia Europeană a iniţiat acest sondaj, care a demarat la 4 iulie, ca parte dintr-o evaluare mai largă a practicii orei de vară.

Rezultatele nu au fost făcute încă publice, însă Comisia Europeană a precizat, într-o declaraţie publicată vineri, că un raport va fi difuzat ”în săptămânile care urmează”.

Deşi nu are statut de referendum, rezultatul sondajului ar putea sta la baza iniţiativelor necesare pentru a adopta o schimbare a legii. În acest caz, Parlamentul European şi statele membre UE vor trebui să-şi dea acordul în ceea ce priveşte reforma finală.

Această consultare intervine ca urmare a unei rezoluţii a Parlamentului European, adoptată în februarie, dar de asemenea şi a cererilor din partea cetăţenilor şi a unor state membre, informează agerpres.ro. La 3 august, peste 1 milion de cetăţeni europeni îşi dăduseră deja avizul şi această consultare se încheie în această joi, 16 august, informează postul de televiziune belgian RTBF.

Citeşte şi Horoscop Cristina Demetrescu toamnă – iarnă 2018. Cuplul finalului de an, cine are noroc de câştiguri băneşti

ORA DE IARNĂ 2018. O directivă europeană din 2001 reglementează trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers. Toate statele europene îşi schimbă oră în ultimul weekend din martie şi ultimul weekedin din octombrie. Dar reintroducerea orei de vară datează de fapt din 1977. Ea avea drept obiectiv economisirea energiei, deşi eficienţa sa a fost contestată.

După terminarea consultării „vor exista două posibilităţi: fie că nu se fac modificări, fie că se renunţă la schimbarea orei în întreaga Uniune”, a explicat Comisia când a lansat consultare.

ORA DE IARNĂ 2018. Chiar dacă schimbarea orei a fost instituită în urmă cu 40 de ani, ea continuă să fie foarte criticată, potrivit publicaţiei franceze La Croix. „Comisia primeşte frecvent observaţii ale cetăţenilor cu privire la ora de vară”, recunoaşte instituţia. Aceşti reclamanţi acuză dificultăţi în adaptarea somnului lor.

Unele ţări sunt în special împotriva schimbării orei. De pildă, Finlanda a cerut ca schimbarea semestrială a orei să fie suprimată, iar Lituania a cerut o revizuire a sistemului actual, potrivit Comisiei.

UE a efectuat deci studii asupra impactului schimbării orei şi a dorit să ofere cetăţenilor europeni ocazia de a se exprima.

ORA DE IARNĂ 2018. Un studiu publicat de Agenţia mediului înconjurător şi al controlului energiei (Ademe) în 2010 a estimat astfel că ora de vară aducea în 2009 o economie globală de 440 GWh de electricitate.

RTBFInfo a consultat internauţii cu privire la această temă în octombrie 2017 şi la întrebarea „Ar trebui abandonată schimbarea orei?”, pusă unui eşantion de 2.982 de persoane consultate, 80% au răspuns „da”, scrie Agerpres.