Se schimbă legea energiei termice. Debranşarea de la RADET devine imposibilă

Debranşarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a cetăţenilor care locuiesc în blocuri, procedeu oricum destul de anevoios şi până acum, va deveni efectiv imposibilă după intrarea în vigoare a noii legi a energiei termice, aflată acum în dezbaterea Parlamentului.

21 sept. 2017, 09:19
Se schimbă legea energiei termice. Debranşarea de la RADET devine imposibilă

Noua lege, care modifică legea 325/2006 a energiei termice, face practic imposibilă debranşarea, prin mai multe prevederi, potrivit ultimului draft al actului normativ.

În primul rând, legea introduce noţiunea de zonă unitară de încălzire. Adică orice zonă, care va fi definită de autoritatea locală (poate fi nu neapărat un oraş întreg, poate fi un cartier sau un cvartal de blocuri), în care funcţionează un singur sistem de alimentare cu energie termică, după cum a explicat mai demult vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Noua lege spune din capul locului: în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă. „Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arată în noua lege.

Aşadar, dacă Primăria a definit zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat cartierul în care locuiţi, sau cvartalul în care este blocul dvs. sau, de ce nu? tot oraşul, drebranşarea este interzisă din start. Asta în condiţiile în care, în majoritatea oraşelor din România, Primăria este şi „patronul” regiei locale sau a societăţii comerciale care distribuie energia termică în sistem centralizat.

Deci debranşarea se poate face doar în cazul imobilelor care nu sunt în această zonă unitară deservită de regiile locale care furnizează apă caldă şi căldură în regim centralizat. Însă, chiar şi aici, procedura va fi mult mai complicată.

Citeşte mai mult pe economica.net