Se schimbă regulile ITP-ului: Din 2018, maşinile vechi vor fi verificate anual

Publicat: Miercuri, 27 Decembrie 2017 20:18 // Actualizat: Joi, 28 Decembrie 2017 17:10 // Sursa: romaniatv.net

La fiecare inspecție tehnică periodică (ITP), mașinile vor trece sau nu de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au, potrivit unui act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial.

Foto: cars.ro

Concret, autovehiculele vor putea trece de inspecție cel mult cu defecte minore, iar dacă va fi vorba de defecte mai grave, acestea vor trebui reparate în maximum 30 de zile. Totodată, actul prevede că automobilele mai vechi de 12 ani vor necesita anual ITP, scrie avocatnet.ro.

Noile reguli pentru desfășurarea inspecțiilor tehnice la mașini sunt incluse în Legea nr. 260/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică. Documentul a apărut săptămâna trecută în Monitorul Oficial, astfel că se va aplica de la 20 mai 2018.

În urma fiecărei verificări tehnice, autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici. Mai exact, „în cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată doar deficiențe minore, se consideră că inspecția a fost trecută, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspecției”, scrie în actul normativ.

Însă dacă la verificări vor fi găsite defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu vor trece de inspecție și proprietarii vor fi nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile. „În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe majore, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială. În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe periculoase, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială”, este punctat în noua lege.

În acest sens, șoferii care vin cu mașinile pentru efectuarea ITP-ului vor fi informați despre deficiențele ce trebuie remediate.

Citeşte continuarea pe Avocatnet.ro

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ITP masina lege noua itp schimbare itp masina schimbare lege itp
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 ian 17:04
Răspunde | Votează email 0 email
Murphy
Daca ordinul intra in vigoare in Mai 2018 si eu fac ITP-ul in Ianuarie 2018 de ce sa-l fac si in 2019 daca nu este in vigoare?
1
EUR
4.6669
RON
19 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H