Se simplifică regulile pentru călătoria în străinătate a copiilor

Regulile referitoare la ieşirea din ţară a copiilor însoţiţi de unul dintre părinţi sau de o persoană majoră vor fi schimbate, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Declaraţia de acord a părintelui care nu însoţeşte copilul va fi valabilă pentru mai multe călătorii, iar atunci când minorul este însoțit de o altă persoană majoră în afară de părinți nu vor mai trebui declarate scopul și traseul călătoriilor.

05 oct. 2016, 08:22
Se simplifică regulile pentru călătoria în străinătate a copiilor

Legea nr. 169/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 772 din 3 octombrie 2016 și va intra în vigoare mâine.

Conform documentului, în cazul copiilor care pleacă în străinătate doar cu unul dintre părinţi, declaraţia de acord a celuilalt părinte va avea o valabilitate de până la trei ani şi va putea fi folosită pentru mai multe călătorii, scrie avocatnet.ro.

„[M]inorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte”, prevede noua lege.

În prezent, declaraţia de acord a celuilalt părinte este obligatorie pentru fiecare ieşire din ţară a minorilor.

În acelaşi timp, actul normativ vizează eliminarea obligativităţii declarării scopului deplasării şi a rutei din declaraţia de acord, atunci când un minor călătorește împreună cu o persoană majoră, documentul urmând să fie valabil, de asemenea, timp de trei ani și pentru mai multe călătorii. Totodată, prezentarea declaraţiei celuilalt părinte sau a ambilor părinţi nu va mai fi necesară atunci când copiii îşi au domiciliul/reşedinţa în statul de destinaţie.