Ministerul Justiţiei: Sebastian Ghiţă ar urma să fie audiat prin videoconferinţă în 6 şi 8 iunie

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, eliberat săptămâna trecută din arest din Serbia, ar urma să fie audiat de instanţele din România, prin videoconferinţă, în 6 şi 8 iunie, în trei procese penale, conform solicitărilor formulate de către instanţa supremă şi Tribunalul Prahova, anunţă, miercuri, Ministerul Justiţiei.

31 mai 2017, 11:43
Ministerul Justiţiei: Sebastian Ghiţă ar urma să fie audiat prin videoconferinţă în 6 şi 8 iunie

UPDATE.  Ministerul Justiţiei spune, referitor la cererile de asistenţă judiciară internaţională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferinţă, că acestea fost întocmite de către instanţele române, care au solicitat audierea prin videoconferinţă, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova şi au fost adresate Ministerului Justiţiei din Serbia.

Potrivit sursei citate, au fost formulate de către instanţele din România mai multe cereri de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Astfel, cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emisă pentru termenul din 17 mai a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 3 mai (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22 mai, când s-a formulat o nouă cerere de asistenţă având ca obiect audierea prin videoconferinţă, transmisă în 18 mai la Ministerul Justiţiei din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22 mai, cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen pentru 6 iunie. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 25 mai.

O a doua cerere de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă, într-un alt dosar, a fost formulată de instanţa supremă pentru termenul din 6 iunie, fiind transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în 16 mai. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanţelor competente, mai spune Ministerul Justiţiei.

Cea de a treia cerere a fost emisă de Tribunalul Prahova pentru termenul din 8 iunie, a fost primită la Ministerul Justiţiei din România la data de 31 mai, urmând a fi înaintată, la aceeaşi dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiţiei din Serbia, transmite News.ro.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă – reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv – a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro.

Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său.

În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Judecătorii de la Înalta Curte au trimis o citaţie în Serbia prin Ministerul Justiţiei în dosarul în care este cercetat Sebastian Ghiţă, iar citaţia a ajuns la penitenciar. Între timp, fostul deputat a fost eliberat, iar procedura trebuie reluată pentru noua adresă a omului de afaceri. Autorităţile din Serbia trebuie să trimită domiciliul unde poate fi citat, arată România TV.

Citeşte şi: Tudorel Toader, despre dosarul lui Sebastian Ghiţă: Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit la timp şi corect şi complet obligaţiile

Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit „la timp şi corect şi complet” obligaţiile în legătură cu dosarul lui Sebastian Ghiţă, spune ministrul Tudorel Toader. El a declarat că este posibil ca dosarul pentru fals în acte al fostului deputat să fie mutat din Serbia în România.

„În legătură cu dosarul lui Sebastian Ghiţă, ministerul şi-a îndeplinit la timp şi corect şi complet obligaţiile. În rest, sigur îi întrebaţi pe ceilalţi care aveau competenţe complementare la acest proces”, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, citat de Mediafax.

Întrebat dacă dosarul pentru fals în acte la lui Sebastian Ghiţă ar putea ajunge din Serbia în România, Tudorel Toader a răspuns: „Ştiu şi eu că e posibil. Ştiu şi eu că au anunţat autorităţile, dacă vor trimite.. Asta înseamnă că deja, probabil, se antamează posibilitatea extrădării şi că se estimează posibilitatea judecării lui, conexând cauzele cu cele din Serbia. Dar nu e problema noastră. Dacă dânşii vor decide asta, sigur că este posibil. El este în libertate, dar sub control judiciar, ori dumneavoastră ştiţi foarte bine că această măsură a controlului judiciar, ca şi arestul preventiv sunnt măsuri restrictive de libertate în vederea desfăşurării procesului. Judecătorii pot aprecia dacă la un moment dat să rămână privat de libertate sub control judiciar, pe cauţiune, dar e de competenţa lor, nu a noastră”.

Sebastian Ghiţă este obligat să se prezinte joi la poliţie în Belgrad, în cadrul controlului judiciar impus de autorităţile sârbe, după ce acestea l-au eliberat pe fostul parlamentar pe o cauţiune de 200.000 de euro şi i-au impus acestuia să nu părăsească Belgradul.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi, că în cazul lui fugii din ţară a lui Sebastian Ghiţă a fost vorba de o „neîndeplinire a atribuţiilor de serviciu”, precizând că Poliţia de Frontieră trebuie să-şi regleze această disfuncţionalitate.