Sebastian Kurz a fost mandatat cu formarea noului Guvern al Austriei

Tânărul lider conservator Sebastian Kurz, a cărui formațiune - Partidul Poporului (OeVP) - a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate la 15 octombrie în Austria, a fost mandatat oficial de președintele Alexander Van der Bellen cu formarea noului guvern de la Viena.

20 oct. 2017, 11:44
Sebastian Kurz a fost mandatat cu formarea noului Guvern al Austriei

Această etapă deschide calea lansării negocierilor pentru formarea unei coaliții guvernamentale, cea mai probabilă fiind o alianță cu Partidul Libertății (FPOe, extrema dreapta).

Anunțate în noaptea de joi spre vineri, rezultatele finale oficiale au conformat victoria OeVP cu 31,5% din voturi, formațiune urmată de Partidul Social-Democrat (SPOe), al cancelarului în exercițiu Christian Kern (26,9% din voturi), și de FPOe (26% din voturi).

Kurz, care la 31 de ani ar putea deveni cel mai tânăr șef de guvern din lume, a declarat vineri că dorește să propună un ‘nou stil’ de guvernare și a dat asigurări că va discuta cu toate partidele, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Extrema dreaptă din Austria pune condiţii pentru participarea la guvernare. Cere şi un portofoliu important

Totuși, o alianță a conservatorilor cu social-democrații este improbabilă, după o campanie electorală în care Sebastian Kurz a îmbrățișat mai multe teme ale FPOe, în special imigrația. Printre condițiile pentru a intra la guvernare, FPOe a precizat că va solicita Ministerul de Interne, portofoliu extrem de important pe care nu l-a obținut în 2000.

Șeful statului austriac, Alexander Van der Bellen, a subliniat că va veghea la respectarea ‘intereselor Austriei’, insistând pe necesitatea ca țara să continue ‘să joace un rol activ în construcția europeană’.