Sebastian Papaiani, de urgenţă la spital din cauza unui accident vascular cerebral

Sebastian Papaiani a fost internat, joi, de urgență la Spitalul Universitar din București. Din primele informaţii se pare că actorului i s-ar fi făcut rău în timpul unor filmări. Papaiani se află sub investigații, sub suspiciunea unui accident vascular cerebral.

26 mai 2016, 10:57
Sebastian Papaiani, de urgenţă la spital din cauza unui accident vascular cerebral

Sebastian Papaiani (80 de ani) se află internat în stare gravă la spital, după ce a făcut un atac cerebral. Actorul a fost transportat de urgenţă la spital, în stare gravă. Medicii i-au acordat primul ajutor şi l-au internat pe actor, însă acesta nu se simte deloc bine. Cadrele medicale depun toate eforturile pentru a-l stabiliza pe marele actor, însă situaţia este gravă.

Într-o emisiune tv, marele actor a povestit despre pierderea suferită pe când avea doar patru ani: cei doi frați gemeni care au pierit în timpul cutremurului din 1940.

„A căzut tavanul pe ei. Mama a băgat copăița cu Radu și cu Luminița sub pat, iar noi am ieșit. Noi nu am știut că a căzut tavanul peste ei… au murit asfixiați acolo. Casa noastră era făcută dintr-un material care nu te omoară, din chirpici. Cădea peretele, rămânea restul. Dar aici a căzut tocmai pe pat, care s-a rupt și el, la rândul lui”, își amintește cu tristețe Sebastian Papaiani.

Sebastian Papaiani este un actor român de etnie grecească. Copilaria si-a petrecut-o, dupa cum declara actorul, „intr-o lume modesta, intr-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de tigani, dar tigani cu care puteai sa fii prieten…”. Tatal sau, Alecu Papaiani, era grec de origine = Papayannis fiind proprietarul unei curti, undeva in marginimea Pitestiului in care erau apartamente de doua camarute, inchiriate de cosari, geambasi, lustragii etc. Alaturi de prietenii lui era fascinat de circul ce venea in cartier si de filmele ce rulau in acei ani, iar John Wayne si Johnny Weissmuller erau preferatii lui.

La 17 ani se angajeaza contabil la un oficiu farmaceutic, joaca teatru de amatori, indrumat de fosta Miss Romania 1936, Crina Cojocaru, care il determina sa treaca peste multe obstacole si sa devina actor.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, promotia 1960 si in 1963 debuteaza in comedia regizorului Geo Zaizescu Un suras in plina vara, unde alaturi de tanara si frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atat de critici cat si de public. Filmeaza an de an, atat in drame cat si in comedii si ramane pentru totdeauna de neegalat in memoria cinefililor in rolurile Plutonier Capsuna din B.D, Alecu din Asta seara dansam in familie, Pacala, Pompei din Toamna bobocilor si mai ales Ieremia din Toate panzele sus.

A fost casatorit cu actrita Eugenia Giurgiu Papaiani cu care are un fiu Sebastian (Basti), dar cand acesta avea 5 ani actorul a lasat familia si scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu pentru a juca alaturi de mari actori ai teatrelor bucurestene. Cand fiul sau implinea 10 ani a castigat custodia acestuia dar anii petrecuti departe unul de celalalt si-au spus cuvantul, cei doi nu s-au inteles, baiatul a fugit in 1973/1974 la mama sa la Oradea, s-au revazut in 1987 cand fiul era in armata si apoi in 2000 cand Basti i-a comunicat tatalui ca mama sa a murit, relatiile ramanand in continuare reci.

Papaiani a capatat experienta telenovelelor si locuieste impreuna cu sotia sa Marcela la Gruiu intr-o casa cu gradina, plina de pomi, flori si animale domestice, cumparata in 2006 , dupa ce fusese incantat de proprietatea prietenului sau de pe o strada vecina, regretatul actor Stefan Iordache.

Filme cu Sebastian Papaiani

(2016) – Iulian Ionescu
Lumea lui Geo Saizescu (2014)
Nimeni nu-i perfect (2008)
Daria, iubirea mea (2006)
Lacrimi de iubire – filmul (2006) – Nea Tache
Păcală se întoarce (2006) – Păcală tatăl Trailer
Bani de dus, bani de-ntors (2005) – Gica
Lacrimi de iubire (2005) – Nea Tache
Numai iubirea (2004) – Manole Tudose
Valsul lebedelor (2002)
Cu materialul clientului (1997)
Neînvinsă-i dragostea (1993) – Cpt. St. Toparceanu
…Escu… (1990) – generalul Stamatescu
O vară cu Mara (1988) – Petre Bulz
Un studio in cautarea unei vedete (1988)
Liceenii (1987) – tatăl lui Mihai
Niste baieti grozavi (1987) – Dode
Toate pînzele sus! – Întâlnire în Atlantic (1987) – Ieremia
Toate pînzele sus! – Misterele mărilor (1987) – Ieremia
Clipa de răgaz (1986)
Toate pînzele sus! – Secretul epavei (1986) – Ieremia
Ringul (1985)
Secretul lui Nemesis (1985) Trailer
Lansarea (1984)
Secretul lui Bachus (1984) Trailer
Sosesc păsările călătoare (1984)
Fram (1983)
Calculatorul mărturisește (1982)
Ramân cu tine (1982) – Manole
Șantaj (1982) – Dobrescu