Cristian Boureanu, audiat peste 10 ore la DNA. Fostul deputat, acuzat de trafic de influenţă UPDATE

Fostul deputat Cristian Boureanu a părăsit sediul DNA, miercuri, la mai bine de 10 ore după ce a ajuns. Boureanu nu a precizat motivul pentru care a fost chemat de procurori. Cristian Boureanu este acuzat de trafic de influenţă şi are de achitat o cauţiune de 200.000 euro.

25 apr. 2018, 05:26
Cristian Boureanu, audiat peste 10 ore la DNA. Fostul deputat, acuzat de trafic de influenţă UPDATE

UPDATE. Cristian Boureanu a părăsit sediul DNA după 10 ore de audieri.

UPDATE. Fostul parlamentar Cristian Boureanu a ajuns în faţa procurorilor DNA. La intrarea în sediul DNA, Cristian Boureanu le-a declarat jurnaliştilor că a venit pentru a rezolva anumite „chestiuni tehnice”.

Fostul deputat s-a prezentat şi marţi la sediul central DNA, fiind audiat câteva ore.

Procurorii DNA nu au oferit detalii referitor la motivul pentru care Cristian Boureanu s-a prezentat la sediul central al Direcţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat cererea de urmărire penală a fostului ministru Sebastian Vlădescu în dosarul mitei de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa.

 
Citeşte şi: Percheziţii în Austria, în dosarul şpăgilor lui Sebastian Vlădescu
 
Sebastian Vlădescu este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) Cod penal rap. la art. 6 și art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal și art. 38 alin. (1) Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare și Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

DNA a cerut miercuri sesizarea preşedintelui pentru încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, acuzat de două infracţiuni de luare de mită, anunţând că în acest dosar a început urmărirea penală şi împotriva fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionuţ Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, dar şi preşedinte al EximBank, şi a lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Infracţiunile de corupţie au fost comise în legătură cu încheierea şi derularea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucureşti – Constanţa, precum şi cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare la o altă linie de cale ferată. Astfel, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania C.N. C.F.R.), spun procurorii DNA.

Procurorii spun că activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat în două etape – în perioada 2005-2014 şi în 2009-2014.