SECETĂ în cea mai mare parte a României. Agricultorii se plâng că multe recolte vor fi compromise. Când revin ploile

După o vară cu multe precipitaţii, toamna pe care o traversam este una atipică. De mai multe săptămâni, temperaturile destul de ridicate pentru această perioadă şi lipsa precipitaţilor a făcut să avem cea mai secetoasă toamnă din ultimii 60 de ani. Multe recolte vor fi compromise, se plâng agricultorii. 

RomaniaTV.net
16 oct. 2018, 07:54
SECETĂ în cea mai mare parte a României. Agricultorii se plâng că multe recolte vor fi compromise. Când revin ploile

Potrivit meteorologilor, la data de 16 Octombrie 2018, conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a țării. Izolat în nordul Olteniei și vestul Crișanei, rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare.

ANM preconizează că în intervalul 16 – 22 Octombrie 2018 va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…20°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18…26°C, în aproape toată țara.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -2…15°C, la nivelul întregii ţări, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare, local fiind condiții de producere a brumei.
Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 10…18°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.
Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

În condiţiile menţionate, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol.
La hibrizii tardivi de porumb se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe. În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de maturitate tehnologică, continuându-se de asemenea recoltarea.

La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra maturarea fructelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi îngălbenirea şi căderea frunzelor, în majoritatea plantaţiilor.
Culturile de toamnă (rapiţă, orz, grâu) înfiinţate la începutul epocii optime vor parcurge germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze (10-100%). Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi slabă, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
Lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) se vor efectua în general normal.
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului în epoca optimă, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafeţe.

 

Temperaturi ridicate la mijlocul lui octombrie, apoi vreme mai rece şi ploi. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Vremea se menţine frumoasă la mijlocul lunii octombrie, când temperatura va avea valori diurne mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei. După 20 octombrie, vremea intră într-un proces de răcire. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată spre finalul lunii.