Sechestrul pe o parte din averea lui Romeo Stavarache, menţinut de Curtea de Apel Bacău

O instanţă a Curţii de Apel Bacău a decis respingerea contestaţiei formulate de Romeo Stavarache, primarul Bacăului, împotriva ordonanţei emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău, prin care s-a pus sechestru pe averea sa la începutul acestei luni.

RomaniaTV.net
12 iul. 2014, 20:52
Sechestrul pe o parte din averea lui Romeo Stavarache, menţinut de Curtea de Apel Bacău

Romeo Stavarache a fost obligat şi la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 200 de lei.Decizia este definitivă. Sechestrul vizează mai multe terenuri şi clădiri din judeţul Bacău, prin această măsură urmărindu-se recuperarea a 2,39 milioane de lei, sumă despre care procurorii spun că ar fi fost mită încasată de primarul municipiului. În cazul în care el va fi găsit vinovat de instanţă în dosarul aflat în cercetare la DNA, statul va vinde din bunurile sale pentru a recupera prejudiciul creat.

În prezent, primarul suspendat al Bacăului, precum şi ceilalţi doi inculpaţi reţinuţi împreună cu el, oamenii de afaceri Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, proprietari de firme media din Bacău, se află în arest preventiv pentru 30 de zile, măsură pusă în aplicare pe 1 iulie, după ce inculpaţii au încălcat condiţiile eliberării sub control judiciar decise de Curtea de Apel Bacău pe 26 iunie, plecând cu aceeaşi maşină din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi, apoi, vorbind la telefon.

Romeo Stavarache, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă sunt cercetaţi într-un dosar în care sunt suspectaţi de luare de mită Potrivit DNA, în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, a pretins şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani, se menţionează în ordonanţa procurorilor.

La începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remisă 50 la sută din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu aceasta instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 de lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în doua tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri 10 la sută din valoarea unui contract de antrepriza generală încheiat între aceasta societate şi Agenţia Naţionala pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769 de euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, indică procurorii DNA, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789 de lei.

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu aceasta societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate doua contracte în martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei şi, respectiv, 30.000 de lei.

În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24 aprilie 2009.