Secretar de stat: Învăţământul profesional nu trebuie să fie un refugiu pentru cei care nu intră la liceele teoretice

Învăţământul profesional nu ar trebui să fie un refugiu pentru cei care nu intră la liceele teoretice, ci şansa tinerilor de a se pregăti serios pentru o meserie, iar învăţământul privat trebuie privit ca alternativă educaţională, dar cei care organizează această formă de pregătire să solicite avizele necesare, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Gabriel Ispas.

RomaniaTV.net
16 mart. 2017, 15:40
Secretar de stat: Învăţământul profesional nu trebuie să fie un refugiu pentru cei care nu intră la liceele teoretice

Secretarul de stat a spus că în învăţământul profesional trebuie să fie o schimbare de abordare. 

„Învăţământul profesional nu ar trebui să fie un refugiu pentru cei care nu intră la liceele teoretice. Acum, învăţământul profesional dual este o şcoală care poate pregăti meseriaşi destoinici”, a spus secretarul de stat Gabriel Ispas, potrivit News.ro.

Gabriel Ispas a vorbit şi despre învăţământul privat, arătând că, în prezent există aproximativ 1.000 de unităţi particulare autorizate şi acreditate în învăţământul preuniversitar. El a precizat că finanţarea de la stat a învăţământului particular este un lucru bun, dar a subliniat că niciodată statul nu va putea să dea pentru învăţământul particular mai mult decât dă pentru învăţământul public.

„Lucrul acesta este foarte clar, dar învăţământul privat poate să atragă şi alte surse de susţinere a activităţii sale. Nu cred că ar trebui să discutăm despre competiţie în învăţământul public şi cel privat. Eu cred că trebuie să discutăm despre alternativa educaţională pe care trebuie să o oferim copiilor noştri”, a mai spus Gabriel Ispas.

Secretarul de stat a afirmat că ideea de a organiza grădiniţe este foarte bună, dar trebuie să fie respectate procedurile legale şi acestea să nu funcţioneze „mascat”, sub numele de centru de zi.

„Sunt grădiniţele mascate, aşa-numitele centre de zi sau oricum numite altfel, care niciodată nu trec prin nicio procedură de autorizare şi ne trezim doar când pe un canal media apare o ştire că un pseudo-educator are o conduită anume faţă de un copil. Părintele ştie că şi-a dus copilul la grădiniţă, dar grădiniţa aceea nu a existat niciodată. Tentaţia de a dezvolta grădiniţe este foarte bună, dar haideţi să le dezvoltăm în parametrii legali, nu căutând subterfugii – centre de zi, centre de învăţare continuă, când de fapt acolo sunt veritabile grădiniţe”, a adăugat Gabriel Ispas. 

Potrivit statisticilor Patronatul Investitorilor Autohtoni, 9,4% din unităţile de învăţământ preuniversitar sunt private, respectiv 659 din peste 7.000 de unităţi.

În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului grădiniţelor şi şcolilor private şi o scădere a unităţilor de stat, potrivit datelor Patronatului Investitorilor Autohtoni. Astfel, numărul grădiniţelor private a crescut cu 59%, de la 222 la 355, iar numărul şcolilor private a crescut cu 76,25% de la 160 la 282.