Secretarul american al Apărării: Statele Unite nu vor accepta niciodată Coreea de Nord ca putere nucleară

Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat, sâmbătă, că Statele Unite nu vor accepta niciodată ca Phenianul să deţină armne nucleare, avertizând Coreea de Nord că dezvoltarea programelor balistice şi nucleare îi subminează securitatea, relatează site-ul agenţiei Reuters.

RomaniaTV.net
28 oct. 2017, 09:13
Secretarul american al Apărării: Statele Unite nu vor accepta niciodată Coreea de Nord ca putere nucleară

În cadrul unui turneu pe care îl efectuează în Asia, Mattis a reiterat că Washingtonul preferă abordarea diplomatică pentru soluţionarea crizei nord-coreene, însă a avertizat că Phenianul se va confrunta cu o reacţie militară ”masivă”, dacă va folosi arme nucleare împotriva SUA sau a aliaţilor ei.

”Nu faceţi nicio greşeală. Orice atac asupra SUA sau a aliaţilor ei va fi înfrânt. Orice folosire a armelor nucleare de către Coreea de Nord va provoca o reacţie militară masivă, eficace şi zdrobitoare”, a declarat Mattis în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de Song Young-Moo, ministrul sud-coreean al Apărării.

Secretarul american al Apărării a adăugat că nu îşi poate închipui contextul în care Washingtonul ar permite Coreei de Nord să deţină statutul de putere nucleară.

”Nu-mi pot imagina condiţiile în care Statele Unite să accepte Coreea de Nord ca pe o putere nucleară”, a precizat Mattis.

Şi preşedintele SUA, Donald Trump, urmează să efectueze o vizită oficială în Coreea de Sud, în perioada 7-8 noiembrie, urmând să viziteze şi China, Japonia, Vietnam şi Filipine.

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat în ultimele luni, mai ales în urma repetatelor teste balistice şi nucleare efectuate de regimul de la Phenian. Ulterior, a izbucnit un adevărat război al declaraţiilor între Washington şi Phenian, cele două părţi ameninţându-se reciproc. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun”, după ce liderul nord-coreean a afirmat că preşedintele SUA este „senil” şi „deranjat mental”. Anterior, preşedintele american avertizase că va „distruge total” Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite sau aliaţi ai acestei ţări.