Secretarul de stat al SUA le va cere în această săptămână aliaţilor din NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare

Secretarul de stat american Rex Tillerson le va cere în această săptămână aliaților din NATO să demonstreze o "cale clară" de creștere a cheltuielilor de apărare, a declarat marți un oficial din Departamentul de Stat, citat de Reuters.

RomaniaTV.net
29 mart. 2017, 07:37
Secretarul de stat al SUA le va cere în această săptămână aliaţilor din NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare

Tillerson va avea prima sa întâlnire cu miniștrii de externe ai țărilor NATO la Bruxelles, la 31 martie.

Potrivit oficialului american, el va cere ca NATO să își crească rolul în lupta împotriva terorismului, în timp ce cheltuielile pentru apărare ale aliaților ar trebui să atingă ținta de 2% din PIB până în 2024. „Nu mai este sustenabil pentru Statele Unite să mențină o capacitate de descurajare a NATO și cheltuieli de apărare disproporționat de mari”, a declarat oficialul într-un briefing cu reporterii, cu condiția anonimatului. 
     
Președintele Donald Trump a provocat neliniște în rândul aliaților europeni cu cererile sale ca ei să-și crească cheltuielile de apărare și afirmațiile despre stabilirea unei alianțe cu Rusia pentru a-i contracara pe militanții Statului Islamic.

Decizia inițială a lui Tillerson de a nu lua parte la prima sa întâlnire cu miniștrii de externe din NATO pentru a participa la discuții în Statele Unite cu președintele chinez Xi Jinping a pus de asemenea din nou sub semnul întrebării angajamentul administrației Trump față de alianță. Departamentul de Stat al SUA a declarat mai târziu că reuniunea de la Bruxelles a fost reprogramată și Tillerson ar urma să participe. 
     
Cinci membri ai NATO — Marea Britanie, Estonia, Grecia, Polonia și Statele Unite — îndeplinesc în prezent obiectivul de cheltuieli de 2%, potrivit cifrelor NATO din 2016. Membrii alianței au timp până în 2024 pentru a atinge această țintă. 
     
Miniștrii de externe eston, leton și lituanian s-au întâlnit cu Tillerson la Departamentul de Stat marți. Statele baltice s-au simțit deosebit de vulnerabile în urma anexării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014, comentează Reuters. 
     
Întrebați dacă au încredere în sprijinul SUA pentru NATO, ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a răspuns: „Fără nicio îndoială”, în timp ce șeful diplomației letone, Edgars Rinkevics, și ministrul de externe eston Sven Mikser au dat din cap în semn de aprobare. 
     
Înaltul responsabil al Departamentului de Stat a mai declarat că oficialii administrației Trump „le cer aliaților să facă mai mult, mai repede, nu există absolut nicio scuză pentru asta”. Statele Unite vor de asemenea ca aliații să prezinte o „cale clară” despre modul în care ar îndeplini obiectivele, cum ar fi termenul și angajamentele bugetare, a mai spus el. 
     
Dar acest oficial american a refuzat să precizeze concret ce ar face Statele Unite dacă aliații nu îndeplinesc obiectivele. 
     
Secretarul american al apărării Jim Mattis a declarat luna trecută că Statele Unite și-ar putea „modera” sprijinul pentru alianță, dar nu a dat detalii.