Secretarul de stat american confirmă retragerea trupelor americane din Siria

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a confirmat joi că retragerea trupelor americane din Siria va avea loc, el negând orice 'contradicţie' în strategia preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu.

10 ian. 2019, 14:36
Secretarul de stat american confirmă retragerea trupelor americane din Siria

‘Preşedintele Trump a luat decizia de a ne retrage trupele şi o vom face’, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă la Cairo, alături de omologul său egiptean Sameh Choukry, fără a preciza un calendar de revenire a forţelor americane.

Retragerea celor aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), anunţată spre surpriza generală în decembrie de Trump, este percepută drept o ilustrare a contradicţiilor strategiei administraţiei sale, sau chiar ca o lipsă de strategie.

După ce a vorbit iniţial despre o plecare din Siria imediată şi totală, administraţia de la Washington a dat înapoi, stabilind, prin vocile lui Mike Pompeo şi John Bolton, consilierul de securitate al Casei Albe, condiţii care sunt departe de a fi întrunite: o înfrângere definitivă a SI şi garanţia că luptătorii kurzi antijihadişti care au luptat alături de americani vor fi protejaţi.

‘Nu există nicio contradicţie’ în strategia Statelor Unite, a subliniat Pompeo la Cairo, făcând referire la ‘o poveste inventată în întregime de mass-media’. ‘Angajamentul nostru de a continua să prevenim re-emergenţa SI este real, important şi îl vom continua. O vom face, pur şi simplu, într-un alt mod într-un loc specific, Siria’, unde SUA intervin militar din 2014 în cadrul unei coaliţii antijihadiste, a adăugat el.

Mesajul pe care doreşte să-l transmită este evident încă din titlu: ‘O forţă a Binelui: America revigorată în Orientul Mijlociu’.