Secretarul de stat Dan Chirică, audiat la Parchetul General în dosarul protestelor

Comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne, s-a prezentat miercuri la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul privind protestul din 10 august.

RomaniaTV.net
26 sept. 2018, 06:25
Secretarul de stat Dan Chirică, audiat la Parchetul General în dosarul protestelor

Chirică a stat aproximativ un sfert de oră în sediul Parchetului General, refuzând să facă declaraţii în faţa presei.

Săptămâna trecută, Mihai Dan Chirică a fost pus sub acuzare de procurorii militari, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi penal colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Pe 3 septembrie, Parchetul General anunţa că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.

Procurorul General respinge acuzaţiile Executivului

”Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanților mass-media de a prezenta un punct de vedere în legătură cu afirmațiile lansate în spațiul public de un membru al executivului potrivit cărora în cauza penală mai sus menționată este vorba de o “încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului şi anume Jandarmeria Română”, precum și de o “presiune prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini”, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secției parchetelor militare efectuează o anchetă imparțială, efectivă și independentă de orice ingerințe externe. Totodată, procurorul general al PÎCCJ dorește să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor și soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalității, prezumției de nevinovăție și aflării adevărului”, a precizat Parchetul într-un comunicat.

Ministrul de Interne, Carmen Dan a declarat că ancheta Parchetului General privind mitingul din 10 august, în care șefii Jandarmeriei și un secretar de stat din MAI au calitatea de suspecți, este o metodă de intimidare a instituției.

Citeşte şi: Lazăr: Majoritatea probelor din dosarul Mitingul 10 august sunt clasificate, fapt ce implică o anumită dificultate în evaluarea lor

„Este clar o încercare de intimidare a instituției. Mă adresez tuturor jandarmilor. Sper să rămână consecvenți principiului de a apăra și aplica legea, pentru că asta trebuie să facă jandarmeria. În ceea ce privește punerile sub acuzare. Statutul cadrelor militare spune clar când sunt puși la dispoziție adică atunci când sunt trimiși în judecată”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de Interne îl acuză pe procurorul-general, Augustin Lazăr, că ar fi ”lansat” o declarație în spațiul public referitoare la accesul îngreunat al procurorilor la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate.

”Cred că nu ar mai fi făcut această declarație dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 privind protecția informațiilor clasificate în care se vorbește foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condițiile garantării, validării și depunerii jurământului”, a mai spus Carmen Dan.

Declarația lui Carmen Dan vine la câteva zile după una similară a șefului PSD, Liviu Dragnea. Acţiunea Parchetului General privind punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei are ca scop „timorarea forţelor de ordine din România”, a susţinut, vineri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Acuzațiile care li se aduc responsabililor pentru intervenția brutală a forțelor de ordine la mitingul din 10 august sunt grave.

Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a comandat acțiunea jandarmilor din 10 august, este acuzat de Parchet că a emis ordinul de evacuare a pieței în mod ilegal.

Mai mult, spune Parchetul, Cazan ar fi cerut falsificarea orei la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Potrivit Parchetului, secretarul de stat în MAI Mihai Chirică a folosit autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe Cazan să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor.

Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, mai spune Parchetul, ”au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.