Secretarul general adj al MAI şi consiliera ministrului Oprea, cercetaţi pentru spionaj, eliberaţi din funcţie

Secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Mihai Şova, şi consiliera ministrului Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa, cercetaţi de procurorii DNA, au fost eliberaţi din funcţii, iar certificatele ORNISS în baza cărora au avut acces la informaţii clasificate le-au fost retrase.

RomaniaTV.net
16 ian. 2015, 09:23
Secretarul general adj al MAI şi consiliera ministrului Oprea, cercetaţi pentru spionaj, eliberaţi din funcţie

„În contextul evenimentelor care au determinat începerea urmăririi penale de către Direcția Națională Anticorupție, față de secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Șova Mihai, și de consilierul Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, prin decizii ale Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), acestora le-au fost retrase autorizațiile de acces la informații clasificate. În aceste condiții, cei doi angajați ai MAI nu își mai pot îndeplini atribuțiile prevăzute în funcțiile pe care le-au deținut până la data de 15 ianuarie 2015”, se arată într-un comunicat al MAI.

La propunerea viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor interne, Gabriel Oprea, comisarul-șef de poliție Șova Mihai a fost eliberat din funcția publică de secretar general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne.

Tot de la data de 15 ianuarie, s-a decis a fost încetată detașarea Lucianei Ingrid Popa-Mocanu. Aceasta era detașată la Ministerul Afacerilor Interne de la Ministerul Justiției, din anul 2013.

Ingrid Mocanu Popa şi Mihai Şova sunt urmăriţi pentru că au fotocopiat documente cu informaţii nepublice pentru a obţine foloase şi au luat informaţii din documente ale DNA care priveau două dosare. Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (opt acte materiale).

Procurorii DNA arată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, că în zilele de 30 octombrie, 5, 6, 7, 10, 12 noiembrie 2014 şi 7 ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa, consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul secretarului general adjunct al MAI Mihai Şova la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obţine foloase necuvenite.

„De asemenea, urmărind acelaşi scop, în data de 14.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana i-a facilitat accesul suspectului Şova Mihai la documente confidenţiale, emise de către Direcţia Naţională Anticorupţie, care priveau două dosare penale aflate în curs de instrumentare”, au scris anchetatorii în documentul citat.

Ingrid Mocanu Popa şi Mihai Şova au fost duşi miercuri la DNA, în urma unor percheziţii în birourile lor din Ministerul Afacerilor Interne şi la locuinţele acestora. Aceştia au fost lăsaţi să plece de la DNA, în noaptea de miercuri spre joi, după ce procurorii le-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile din dosar.

Ingrid Mocanu Popa a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din iunie 2008 până în martie 2009, fiind eliberată atunci din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a fost detaşată la ANRP de la Ministerul Justiţiei, în decembrie 2007, unde până în iunie 2008 a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare.

Consiliera ministrului Gabriel Oprea, detaşată la MAI, este angajată la Ministerul de Justiţie din octombrie 1998, în urma promovării examenului de admitere în magistratură, şi a lucrat la Direcţia Juridică până în 2005, apoi la Direcţia Elaborare Acte Normative, până în decembrie 2007, când a fost detaşată la ANRP. În perioada în care a fost vicepreşedinte ANRP, Ingrid Mocanu Popa a coordonat Direcţia pentru controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare, având rang de subsecretar de stat.

Mihai Şova a fost secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Interne din mai 2014, anterior el fiind secretar general al Ministerului Apărării Naţionale şi consilier parlamentar, la Comisia pentru apărare din Senat.